Tartalommarketing – Hogyan kezdj bele a tartalomgyártásba?

Miről fogsz olvasni?

A tartalomgyártás egy jól megtervezett marketingstratégia egyik legfontosabb alappillére, és a keresőoptimalizálás egyik kulcsfontosságú eleme. Ma már egy cég marketing mixe sem lehet teljes anélkül, hogy szakterületének megfelelő tartalomstratégiát tervezne és minőségi tartalmat publikálna.

Miért is olyan fontos a tartalommarketing?

Üzleti szempontból azért, mert a befektetésarányos megtérülése (másnéven ROI-ja) sokkal jobb, mint a többi online vagy hagyományos marketing eszközé. Egy jól optimalizált tartalommal hosszú hónapokig, de akár évekig is organikus érdeklődőket szerezhetünk, ez pedig szinte egyetlen másik marketingcsatornáról sem mondható el.

A tartalommarketing egy hosszú távú befektetés, aminek eredménye nem érezhető azonnal, azonban tartósan fogja szolgálni céjaidat.

MI A TARTALOMMARKETING?

Egy olyan marketingeszköz, melynek célja a minőségi, a célközönség számára értékes és releváns tartalmak létrehozása által a potenciális vevők informálása, edukálása és végső soron konvertálása. 

A tartalommarketing egy hosszú távú stratégia, amely arra irányul, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a célközönséggel azáltal, hogy szórakoztató, informatív és magas színvonalú tartalmat ad nekik, amely releváns és érdekes számukra.

TIPP

A hangsúly minden esetben a minőségen és a relevancián van, hiszen a tartalommarketing célja elsősorban az értékközvetítés.

MI LEHET MÉG A TARTALOMMARKETING CÉLJA?

Amellett, hogy egyértelmű cél az értékközvetítés, egyéb feladatokat is elláthatunk a tartalommarketing által, a minőségi tartalom segítségével pedig számos célkitűzést elérhetünk.

MÁRKAISMERTSÉG NÖVELÉSE

Ez az egyik leggyakoribb cél, ami kíválóan megvalósítható tartalommarketing által. Szakértői tartalom segítségével kifejezhetjük szakterületünkben való jártasságunkat és elősegíthetjük, hogy bizonyos kérdésekkel kapcsolatban azonnal ránk asszociáljanak a vevők.

Egy kiváló minőségű tartalom és a rendszeres publikáció kifejezi a vállalat szakértelmét a témában, hiszen az olvasóknak kommunikálni tudjuk, hogy milyen tudással és tájékozottsággal rendelkezünk szakterületünkön.

ÜGYFÉLEDUKÁCIÓ

Egy termék megvásárlása vagy szolgáltatás igénybevétele előtt a potenciális vevőkben számos kérdés felmerül. Vétek lenne hagyni, hogy ezek az ügyfelek más weboldalakról, esetleg versenytársaktól szerezzék be a válaszokat. 

Azzal, hogy a megfelelő időben (közvetlenül a vásárlási döntés meghozatala előtt) informáljuk a vevőket, egyenes utat kínálunk fel számukra, hogy a mi webáruházunkban adjanakle rendelést, vagy a mi kapcsolati űrlapunkat töltsék ki.

TIPP

Kérdezd meg az ügyfélszolgálatot, melyek a leggyakrabban feltett kérdések és válaszold meg online tartalmak formájában.

LEAD GENERÁLÁS 

Ha jó helyezést érünk el egy kulcsszóra, átkattintások által organikus látogatók fognak érkezni az oldalunkra. Egy blogbejegyzés esetén pedig több ezer szavunk van van arra, hogy meggyőzzük és konvertáljuk a honlapra látogatókat.

Minden kérdésüket kielégítő tartalom, felhasználóbarát és könnyen olvasható szöveg, esztétikus képek és jó megfogalmazás segítségével pedig elérhetjük, hogy az olvasókból hírlevél feliratkozók, űrlap kitöltők vagy webáruház vásárlók legyenek. 

Az, hogy a webhely felkereséséből lesz-e konverzió, gyakran abban az  1-2 percben dől el, amit a látogató a tartalmunk olvasásával tölt. Éppen ezért fontos, hogy megragadjuk és lekössük az olvasók figyelmét azáltal, hogy olyan tartalmat készítünk számukra, amely megfelel a keresési szándékuknak.

UPSELL LEHETŐSÉG 

Ha egy látogató már vásárolt nálunk, akkor jó eséllyel indulunk nála egy újabb tranzakció lebonyolítása esetén. Ha tartalmainkkal elérjük és megszólítjuk ezt a réteget, lehetőségünk nyílik olyan további termékek vagy szolgáltatások bemutatására, amellyel korábbi vevőineket újabb vásárlásra tudjuk ösztönözni. 

Akár kapcsolódó termékről, akár egy magasabb kategóriájú szolgáltatásról legyen szó, ha ismerjük a közönségünket, a megfelelő tartalomtípussal jó eredményeket érhetünk el.

VEVŐI ELKÖTELEZETTSÉG NÖVELÉSE 

Még a legkomolyabb, leginkább protokollhoz kötött üzletágakban is szükség van a cég humanizálására, emberközpontúvá tételére. A vásárlók szeretik az embert látni egy honlap mögött, és valós személyeket társítani márkanevekhez. 

Tartalmaink lehetőséget teremtenek arra, hogy megosszuk tapasztalatainkat, elmeséljük történetünket, vagy kifejtsük véleményünket egy vitatott kérdéssel kapcsolatban. 

Azzal, hogy tartalmaink, írásaink által személyiséget adunk az online jelenlétünkhöz, hozzájárulunk a vevői elkötelezettség növeléséhez is.

VEVŐ- ÉS MÁRKAHŰSÉG KIALAKÍTÁSA

A márkahű vevő a tökéletes vevő. Aki újra és újra téged választ, akinek a megszerzéséért már nem kell fizetned, hiszen önállóan is felkeresi a weboldalad, követi a tevékenységed és akár a versenytársak jobb ajánlataival szemben is téged választ. 

Ahhoz, hogy egy átlagos vevőből márkahű vevő legyen, nagyon jó lehetőséget biztosít egy blog. Ahol extra információkkal láthatod el az érdeklődőket, személyes hangvételt alkalmazva kapcsolatot alakíthatsz ki velük, beszélgetést kezdeményezhetsz és márkaközösséget kovácsolhatsz.

Összefoglalva, a tartalommarketing célja elsősorban nem a forgalom növelése, az csak a következménye. Ahhoz, hogy értéket teremtsünk és közvetítsünk, más célt kell kitűznünk, hiszen csak így tűnhetünk ki a médiazajból. Naponta több száz, akár több ezer új cikk is megjelenik az interneten egy adott témában, így nem az a célunk, hogy az 1001. cikket készítsük el. 

Az üres, semmitmondó cikkeket az olvasók egyébként is hamar megunják, ezek a tartalmak pedig a hitelességed is ronthatják. És miért is adnál rossz tartalmat épp a potenciális vevőid számára?

Azonban, ha jól azonosítod a céljaidat, és a megfelelő tartalmat nyújtod az érdeklődőknek, a tartalommarketing a marketing mixed egyik leghatékonyabb eleme lehet. Nem csak tájékoztathatod a vevőidet a kínált termékekkel vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban, növelheted a márkád ismertségét, és releváns forrássá válhat a blogod, ahová szívesen fordulnak az olvasók, ha információra van szükségük.

Ez elég jól hangzik, ugye? Jó lenne megvalósítani? Mi így csináljuk:

A JÓL FELÉPÍTETT TARTALOMMARKETING LÉPÉSEI

1. KULCSSZÓKUTATÁS

Ahhoz, hogy a tartalommarketinggel el tudjuk érni a kitűzött célokat, először is egy kulcsszókutatásra van szükség. Kulcsszókutatás során megvizsgáljuk azokat a lehetséges témákat, kulcsszavakat, amelyek üzletileg relevánsak és a felhasználók számára is érdekesek. 

Ehhez olyan adatokat használunk fel, mint például az átlagos havi keresési mennyiség, a keresési szándék, a találati listán szereplő oldalak, az iparági versenytársak helyezései

A SEO szempontból releváns mutatókat megvizsgálva el tudjuk dönteni, melyek azok a témák, amelyek segítségével olyan minőségi tartalmat készíthetünk, amellyel közelebb tudunk kerülni célkitűzéseinkhez.

2. TARTALOMSTRATÉGIA ÖSSZEÁLLÍTÁSA

A kulcsszókutatás alapján tartalommarketing stratégiát dolgozunk ki, ami során meghatározzuk azokat a témaköröket, amiben érdemes tartalmat gyártani. Ezeket az ügyfelünk céljaival egyeztetjük, megvizsgáljuk a versenytársak teljesítményét és a témában rejlő lehetőségeket is. Így olyan részletesen célozható tartalomstratégia készül, ami a vásárlói életút megfelelő pontján éri el a látogatót. 

A tartalomstratégia konkrét kulcsszavakat tartalmaz, melyeket az alábbi szempontok alapján választunk ki:

 • Havi átlagos keresések száma
 • Téma relevanciája
 • Potenciál a témában
 • Téma nehézsége SEO szempontból

Ez alapján kezdődik el a közös, több hónapra szóló alkotómunka, melynek eredményeként megszületnek a SEO szempontból megfelelően felépített tartalmak.

3. ÚJ TARTALMAK KÉSZÍTÉSE

A tartalomstratégiában meghatározott kulcsszavak alapján elkezdődhet az új tartalmak készítése. Először drótvázakat, úgynevezett wireframe-eket készítünk, amelyben meghatározzuk a bejegyzések alappilléreit. Foglalkozunk a kulcsszóhasználattal, szószámmal, kiegészítő kulcsszavakkal, a konkrét tartalommal és a meta adatokkal egyaránt.

A wireframek alapján pedig elkészülnek a szakmailag és SEO szempontból is megfelelő szövegek.

Leggyakrabban az alábbi tartalomtípusokat javasoljuk új tartalmak írása során:

 • Bevezetés egy témába
 • Lista alapú poszt
 • Előnyök és hátrányok
 • How to cikk: részletes leírás
 • Tippek és trükkök
 • Esettanulmány
 • Termékösszehasonlítás
 • Storytelling
 • Ellenőrzőlista (checklist)
 • Könyvajánló
 • Régi tartalom optimalizációja
 • Definíciók és rövidítések magyarázata
 • Sikertörténet
 • Kudarcok

4. MEGLÉVŐ TARTALMAK OPTIMALIZÁLÁSA

Vannak olyan esetek is, amikor már létezik egy adott kulcsszóra rangsoroló tartalom, azonban csak a találati lista végén jelenik meg. Ezekben az esetekben megvizsgáljuk a korábban készített cikkeket, és javaslatot teszünk arra, hogyan tudnánk kihozni belőle a maximumot. 

Tanácsot fogalmazunk meg a fókusz kulcsszóra és annak megfelelő használatára vonatkozóan, címet, URL-t és alcímeket ajánlunk, valamint segítünk a meta adatok megfelelő kitöltésében is

5. EREDMÉNYEK ELEMZÉSE

Egy marketing tevékenység sem lehet teljes anélkül, hogy elemeznénk hatékonyságát. Havi monitoring riportjainknak köszönhetően folyamatosan nyomon követjük, hogy teljesít az oldal a megadott kulcsszavakra, hogyan változnak a helyezései, ez hogyan befolyásolja az organikus forgalmát. 

A jól végzett munka eredménye szemmel látható, ezt pedig nem félünk láttatni.

Kérdeznél módszereinkkel kapcsolatban?

A JÓL VÉGZETT TARTALOMMARKETING EREDMÉNYE:

Minőségi, értékes, szórakoztató, szakértői tartalom, mely hozzásegít üzleti céljaink eléréséhez. Ha jól csináljuk, rendkívül látványos eredményeket érhetünk el vele.

Ahogy az már esettanulmányunkban is bemutattuk, a szotar.net-tel való együttműködésünk során, mindössze 6 hónap alatt közel 27000 organikus látogatót vonzottunk a honlap blog felületére. Mindez a megfelelően megtervezett tartalomstratégiának és jól kivitelezett tartalommartketingnek köszönhető.

Az oldalukra olyan tartalmakat készítettünk, amelyek publikálásuk óta több százezer megjelenést, és sok ezer kattintást generáltak.

Mindössze 6 hónap alatt, tudatosan felépített technikánkkal sikerült elérnünk, hogy a korábban a nullához közeli organikus látogatóval rendelkező weboldalon több ezer látogató forduljon meg. Az projekt során írt tartalmak pedig azóta is látogatókat, ezáltal pedig potenciálisan konvertáló ügyfeleket biztosítanak számukra.

Tekintsd meg ügyfeleinkkel közös eredményeinket bemutató esettanulmányinkat, és ismerd meg, milyen sikereket érünk el rendszeresen projektjeink során.

DOLGOZZUNK EGYÜTT CÉLJAID ELÉRÉSÉÉRT!

A BP Digitalnál nap, mint nap azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára a lehető legtöbb értéket nyújtsuk. 

Együtt teszünk minden nap azért, hogy elérjük a kitűzött helyezéseket, minőségi organikus forgalmat tereljünk a weboldalakra és növeljük a konverziót. Legyen szó táplálékkiegészítő webáruházról, pénzügyi szolgáltatóról vagy gasztroblogról, minden iparágban megtaláljuk azt a módot, amivel növekedést érhetünk el.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és a te vállalkozásod számára is kínálunk egy megoldást!

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.