Infografika készítése: tippek, programok és SEO előnyök

Miről fogsz olvasni?

Az infografika a vizuális információközlés egyik leghatékonyabb módja, mely képekkel, grafikonokkal, számokkal és szövegekkel illusztrálva mutatja be a mondanivalónkat. Egy jó infografika figyelemfelkeltő, egyértelmű, szemléletes és informatív, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően pedig rendkívül eredményes eszköz az adatok átadása és az üzenet közvetítése során.

Cikkünkből megtudhatod, milyen esetekben és milyen céllal alkalmazható ez a tartalomtípus. 8 tippünk segíteni fog abban, hogy te is professzionális infografikát készíthess.

MIÉRT HASZNOS AZ INFOGRAFIKA?

Röviden összefoglalva: az infografikák hozzájárulnak ahhoz, hogy a legkomplexebb tartalmat is rövid idő alatt értelmezni tudjuk

Ha komplikált, összetett üzenet továbbításáról van szó, ez az egyik legkényelmesebb és leginkább figyelemfelkeltő módszer a tartalommarketing eszközein belül.

Hosszú cikkekbe iktatva nem csak a figyelem fenntartásához járul hozzá, a színeknek és képi elemeknek köszönhetően sokkal könnyebben és gyorsabban értelmezni tudják az olvasók, mint az írott szöveget.

Egy megfelelően elkészített és SEO elvek mentén optimalizált infografika pedig jelentős organikus forgalmat hozhat az oldalunkra: a keresőkből és közösségi média megosztásokon keresztül.

MIRE HASZNÁLHATÓ AZ INFOGRAFIKA?

Bármilyen adat, tény vagy fogalom könnyen áttekinthető és szórakoztató vizuális ábrázolására. Legyen szó termékről, szolgáltatásról vagy nonprofit tevékenységről, mindegyik szektorban van olyan téma, amelyről készíthető infografika.

Íme néhány példa, amiből te is ötletet meríthetsz:

  • Esettanulmányok eredményeinek felvázolása
  • Kutatási eredmények bemutatása
  • Álláshirdetés és új csapattag toborzása
  • Komplex szolgáltatási folyamat bemutatása
  • Eszközök működésének szemléltetése
  • Figyelemfelkeltés és tudatosság növelés társadalmi kérdésekben
  • Vásárlók és ügyfelek tájékoztatása (vásárlási folyamatról, akcióról, törzsvásárlói rendszerről)
  • Iparághoz kötődő érdekes és szórakoztató tények bemutatása

8 TIPP, HOGY TE IS PROFI INFOGRAFIKÁT KÉSZÍTHESS

Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amelyek betartásával minőségi, figyelemfelkeltő és érdekes infografikákkal teheted még érdekesebbé tartalmaidat.

1. ADJ ÜTŐS CÍMET

Egy infografikán alapvetően kevés szöveg található, így fontos, hogy ami rákerül, az hatásos és informatív legyen. Mint minden tartalomnál, ebben az esetben is elengedhetetlen a jó cím, amelynek nem csak rövidnek és figyelemfelkeltőnek kell lennie, lényeges az is, hogy reflektáljon a témára és kellően összefoglalja a mondanivalót.

2. TARTSD SZEM ELŐTT A CÉLKÖZÖNSÉGED PREFERENCIÁIT

Bármilyen témával és tartalommal foglalkozol, elengedhetetlen, hogy tudd, kinek készíted. A célközönséged preferenciája meghatározza milyen hangnemben írj, segít abban, milyen szavakat használj, és a képi elemek kiválasztására is hatással van. Infografikád akkor lesz csak sikeres, ha tudod kinek állítod elő, és ismered az adott közönség igényeit és ízlését.

3. TÖREKEDJ AZ EGYSZERŰSÉGRE

Ugyan egy infografika segítségével rengeteg információt és adatot közölhetsz, törekedj mégis arra, hogy mondanivalód egyszerű és érthető legyen. Ne zsúfold túl számokkal és grafikonokkal, hiszen a végső cél éppen az, hogy leegyszerűsítsd és könnyen értelmezhetővé tedd az üzeneted. 

4. HASZNÁLJ VIZUÁLIS ELEMEKET

Az emberi agy átlagosan 60 000-szer gyorsabban dolgozza fel a vizuális tartalmat, mint a szöveget. Ha a gyors információközlés a cél, a képi elemek bizonyulnak a leghatásosabb eszköznek. Ide tartoznak az ábrák, grafikonok, diagramok és szimbólumok is.

Mind-mind segítenek abban, hogy az üzeneted azonnal eljusson az olvasóhoz, könnyebben megértse és emlékezzen is rá.

5. FIGYELJ AZ OLVASHATÓSÁGRA

Hagyj elég üres teret és rendezd el úgy a szöveged, hogy az automatikusan vezesse az olvasó tekintetét. Legyen mindenki számára egyértelmű, hogy balról jobbra, vagy fentről lefelé kell-e haladni a szöveg értelmezéséhez. 

Érdemes itt is szem előtt tartani az egyszerűséget és a letisztult összképre törekedni. Semmiképp ne írj hosszú bekezdéseket az infografikádra, helyette használj kulcsszavakat, rövid vázlatpontokat és képeket.

6. VÁLASSZ ESZTÉTIKUS SZÍNPALETTÁT

A színeknek jelentős szerepe van abban, milyen lesz az infografika összképe. Használj egységes színpalettát, melyben maximum 4-5 különböző árnyalat szerepel. Ebben a legtöbb tervezőprogram segítségedre lesz, de használhatsz külön erre alkalmas színgenerátort is.

7. TÜNTESD FEL A LOGÓD, ESETLEG A WEBOLDALAD ELÉRHETŐSÉGÉT

Egy igényesen elkészített infografika jó eséllyel vírusként terjedhet a közösségi médián, felhasználhatják más blogok és tartalomkészítők is a saját felületeiken. Éppen ezért, nagy hibát követnél el, ha nem jelölnéd az infografikán vállalkozásod vagy márkaneved.

Használhatsz logót, weboldal címet vagy akár LinkedIn profil elérhetőséget is, a lényeg hogy szerzőként megjelenj rajta.

8. TERJESZD FELÜLETEIDEN

Ha elkészültél a grafikáddal és publikáltad is a blogodon, oszd meg a többi felületeden is. Készíts róla posztot közösségi média oldalaidon, küldd el üzenetben azoknak az ismerőseidnek akiket érdekel a téma, vagy keress fel olyan hírportálokat akik számára értékes lehet a tartalmad.

Egy érdekes tartalom könnyen válhat felkapottá, ha terjeszteni kezdi a közösség, így akár több tízezer emberhez is eljuthat az infografikád.

LEGJOBB ONLINE ESZKÖZÖK INFOGRAFIKA KÉSZÍTÉSÉHEZ 

Nem kell profi grafikusnak lenned ahhoz, hogy esztétikus ábrázolást szerkessz, hiszen ma már számos infografika készítő eszköz elérhető online, ingyenesen is.

Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Piktochart, amivel infografikát, prezentációt vagy nyomtatott anyagot is állíthatsz elő.

A másik általunk javasolt alkalmazás a Canva, amivel szintén számos vizuális tartalmat készíthetsz. Válogathatsz témák szerint a sablonok és szimbólumok között, hozzáadhatsz saját képeket is, a szakértők számára pedig Pro verzió is elérhető az ingyenes mellett.

MIÉRT FONTOS SEO SZEMPONTBÓL?

Az infografikák a mutatós színkombinációk, ikonok, táblázatok és grafikonok révén unalmas adatokból vonzó tartalmat hoznak létre, hatékonyabban, mint a többi vizuális eszköz.

Általános szabály, hogy a kreatív módon megjelenített hasznos és releváns információk több külső linket szereznek – ideértve a szerkesztői és a kontextuális linkeket is – a kizárólag szöveges tartalmakhoz képest. A minőségi és prémium linkek pedig jelentősen erősítik egy weboldal hitelességét, ezáltal globálisan javíthatnak az organikus helyezéseken.

Ha a blogbejegyzésed optimalizálására megfelelő figyelmet fordítasz, az infografikád a képkeresési találatok között is megjelenhet, szintén jelentős organikus forgalmat generálva.

MIÉRT ÉRI MEG INFOGRAFIKÁT HASZNÁLNI?

Az infografikák használatával tehát nem csak időt spórolsz annak, akinek el akarod juttatni az információt, hozzájárulsz a vizuális tanulás által az üzenet gyors feldolgozásához is.

A közösségi oldalakon történő megosztásokon keresztül organikus forgalmat terelhetsz az oldaladra, ezenfelül pedig linkeket is szerezhetsz más blogoktól.

Összefoglalva, bármely piaci szereplőnek, aki energiát fordít a keresőoptimalizálásra és tartalomgyártásra, érdemes egy próbát tennie az infografikákkal.

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.