Blog készítés SEO elvek mentén

A keresőoptimalizálás rendkívül fontos online marketing eszköz, melyen belül egyre nagyobb hangsúlyt kap a tartalom. A tartalomgyártás, blog készítés elsőre egyszerű feladatnak tűnhet, azonban korántsem az, ha blogposztoddal a Google top találatai között szeretnél szerepelni. 

Cikkünkben összefoglaljuk, melyek azok a tényezők, amiket figyelembe véve jól optimalizált blogot hozhatsz létre és a helyezési lista elejére kerülhetsz.

Miért kell jó minőségű tartalmat készíteni?

A válasz egyszerű. Ha a versenytársak közül mindenki blogol, akkor azért. Ha senki sem foglalkozik vele, akkor pedig azért.

Gondolj csak bele: manapság a legtöbb vásárlást internetes keresés és információgyűjtés előzi meg. A vásárlók szeretnek tájékozódni, leírásokat és véleményeket olvasni egy adott termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, hiszen ez nagyban segíti őket a döntés meghozásában. 

Miért ne gyűjtenéd az érdeklődőket a saját blogodra? Miért ne mondanád el nekik te azokat az információkat, amikre szükségük van? A jó minőségű, informatív tartalommal egyértelmű versenyelőnyt szerezhetsz a konkurensekkel szemben.

Mire figyelj, ha jól SEO-zott blogbejegyzést szeretnél írni?

Először is, a blog készítés során nem szabad elfeledkeznünk, kinek írjuk a tartalmakat. Ugyanis amikor keresőoptimalizálunk, a keresőmotorok és a felhasználók igényeit egyaránt figyelembe kell vennünk. 

Hiába van rendkívül igényes, profi szakmai tartalmad, ha nem jut el a célközönséghez. És hiába vagy az első a keresőkben egy kulcsszóra, ha a tartalmad nem szolgálja ki a felhasználók igényeit és nem nyújt megoldást a problémáikra.

Blog készítés 8 lépésben

Mielőtt belevágnál a tartalom írásába, gondold végig az alábbi kérdéseket: 

 1. Mi a célod a bejegyzéssel? Jobb helyezést elérni az adott kulcsszóra, több feliratkozót gyűjteni, vagy esetleg egy terméket vagy szolgáltatást részletesen bemutatni?
 2. Milyen értéket kapnak az olvasók a posztodnak köszönhetően?

Ha ezt megválaszoltad, akkor már tudod, mit szeretnél elérni a bejegyzéseddel, és ez hogyan nyújt segítséget az olvasóidnak.

1. lépés: a megfelelő kulcsszó kiválasztása

Minden blogposzt megírásának első lépése a fókusz kulcsszó kiválasztása, amely segítségével meghatározhatjuk, mi legyen a tartalom középpontjában. Ebben a folyamatban jelentős segítséget jelent, ha rövid kutatást végzel: megvizsgálod a számodra releváns kulcsszavak keresési mennyiségét, a kulcsszó nehézséget és a versenytársakat. 

Ez alapján már könnyen ki lehet választani, melyik az a kulcsszó, amelyik:
1. megfelelő keresési mennyiséggel rendelkezik,
2. releváns számodra,
3. nem túl magas a kulcsszó nehézség (KD = Keyword difficulty) értéke.

2. lépés: készítsd el a cikked vázlatát

Ha kiválasztottad a bejegyzésed kulcsszavát, gondold végig milyen területeket szeretnél érinteni benne. A legfontosabb gondolatokat, lehetséges címsorokat vagy megválaszolandó kérdéseket jegyezd fel, ezek fogják meghatározni a tartalmad. 

Végezz itt is kutatást: olvasd el a Google első találati oldalán szereplő cikkeket, és elemezd, hogy a versenytársaid mit adnak az olvasóknak. Ezáltal betekintést nyerhetsz a piac aktuális helyzetébe és feltérképezheted a témában jelen lévő tartalmakat. Ez segíteni fog abban, hogy megértsd a felhasználók keresési szándékát és tudd, mi az, aminek mindenképp szerepelnie kell a bejegyzésedben. Mi az, amivel te többet tudsz nyújtani a versenytársaknál? Térj ki azokra a releváns témákra, amik a te szakterületedhez tartoznak, és a versenytársak tartalmából hiányzik.

blog készítés

3. lépés: jöhet a szövegírás

Már elkészült a drótváz, töltsd fel tartalommal! Írj le minden olyan tanácsot, ötletet vagy tudnivalót, ami értékes lehet az olvasódnak, és ami választ adhat a kérdésére. Gondold végig, mit javasolnál az adott témában érdeklődő ismerősödnek, és fogalmazd bele a cikkedbe. 

Tagold a szöveget rövidebb, átlátható bekezdésekre, és használj a hangsúlyos részeknél félkövér kiemelést vagy aláhúzást. Ezek jól vezetik a tekintetet, segítenek azoknak, akik csak átfutják a cikked, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a bejegyzésed áttekinthető és esztétikus legyen.

4. lépés: használd a kulcsszavad

Fontos, hogy a kiválasztott fókusz kulcsszó meg is jelenjen a blogbejegyzés

 • címében,
 • az URL címében,
 • a címsorokban és alcímekben,
 • a képek alt szövegében,
 • a meta leírásban,
 • magában a szövegtörzsben.

Figyelj arra, hogy a szöveg megfogalmazása és a kulcsszavak elhelyezése legyen természetes, semmiképp ne menjen a keresőoptimalizálás az olvashatóság és a felhasználói élmény rovására. Ma már a kulcsszóhalmozás és a túloptimalizálás elavult és egyáltalán nem javasolt technika, a hangsúly sokkal inkább a minőségi tartalmon van.

5. lépés: linkelj a releváns forrásokra

Felhasználtál egy tanulmányt a cikk írásához? Linkeld be a forrást! Nem csak hitelesebbnek és tényekkel alátámasztottnak fog tűnni az olvasó számára, ha hivatkozol az eredeti publikációra, de a tartalmad a keresőmotorok szemében is relevánsabb lesz.

6. lépés: alkalmazz  belső linkeket

Bármilyen témában is írsz, valószínűleg van olyan tartalmad, terméked vagy szolgáltatásod, amely kapcsolódik a bejegyzés témájához. Linkeld be ezeket az aloldalakat a kapcsolódó szövegrészbe, megfelelő horgony szöveggel. A belső linkek segítenek a weboldaladon tartani azokat az olvasókat, akik valóban érdeklődnek a téma iránt és a keresőmotorok is könnyebben feltérképezik a webhely tartalmát.

7. lépés: teszteld és publikáld a bejegyzésed

Miután elkészült a cikked, ne felejtsd el tesztelni: küldd el néhány munkatársadnak, vagy ismerősödnek, kérd meg őket, hogy olvassák el, majd kérj visszajelzést. Az első tesztelés során előkerülnek a helyesírási vagy fogalmazási hibák, és az is kiderülhet, ha bármilyen formai vagy tartalmi hiányossága van a cikkednek.

Miután elvégezted a javításokat, publikáld a cikked, majd oszd meg a közösségi média felületeiden, küldj róla hírlevelet, vagy keress fel közvetlenül valakit, akiről úgy tudod, érdekelheti a téma.

8. lépés: figyeld és elemezd az eredményeidet

A publikálás után még nem ért véget a munkád. A keresőoptimalizálás és a tartalommarketing, mint minden online marketing eszköz, jól skálázható és mérhető. Használd a Google Search Console-t és a Google Analytics-et! Figyeld meg, hogyan változik az adott kulcsszó esetében elért helyezésed, a blogod organikus forgalma, hányan osztották meg a cikked, esetleg hány konverziód érkezett belőle. 

Ellenőrizd ezeket rendszeresen, havonta vagy néhány hetente, és látni fogod, hogyan javulnak az eredményeid és miként szerzel egyre több organikus látogatót.

Mi a blog készítés eredménye? 

Ha lépésről lépésre követed útmutatónkat, akkor az olvasók számára jó minőségű, a keresőmotorok számára pedig jól optimalizált tartalmat hozhatsz létre. Ennek eredményeképpen jobb helyezéseket érhetsz el a megcélzott kulcsszavakra, sokkal több látogatód, végső soron pedig több konverziód lesz. Ezt pedig ki ne akarná?

SEO ellenőrzőlista

Pro tipp: menj biztosra, használd az ellenőrzőlistánkat és nézd át, mindent helyesen csináltál-e. 

 • A kulcsszó szerepel a kiemelt helyeken
 • Megadtad a meta címet és a meta leírást
 • Jól tagolt a szöveged
 • Használsz H1-H6 címsorokat
 • Optimalizáltad a képeket
 • Elhelyeztél külső és belső linkeket is
Ujhelyi Georgina

Ujhelyi Georgina

Projektjeink egyik menedzsere, akinek egy határidő, meeting, vagy ügyfél kérdés sem kerüli el a figyelmét. Szabadidejét a természetben vagy utazással tölti legszívesebben, de jógaórán vagy moziban is összefuthatsz vele.

Hasonló tartalmak

Affiliate marketing útmutató kezdőknek

Az affiliate marketing egy olyan pénzkereseti lehetőség, amely során közvetítőként, más termékeit ajánlva, online marketinges képességeidre alapozva tehetsz szert bevételekre. Egy affiliate együttműködésben két szereplő érdekelt; a kereskedő és a közvetítő. Cikkünkben az affiliate marketing cukormáz nélküli helyzetét szeretnénk bemutatni, és konkrét, a magyar piacon is működő tippeket adni, ha te is kipróbálnád az affiliate marketinget.

Olvass tovább »

Piackutatás és versenytárselemzés (SWOT, PESTEL, STEEP elemzés)

Egy piackutatás elvégzése időigényes és összetett folyamat. Szerencsére számtalan eszköz és módszer közül választhatsz, amelyek segítenek leendő, vagy már meglévő vállalkozásod és termékeid elhelyezését a térképen. Ebben a rövid útmutatóban megtalálhatod azokat a piackutatási módszereket, amelyek mentén egy átfogó kép rajzolható versenytársaid-, és céged jelenlegi helyzetéről.

Olvass tovább »

Keresőbarát weboldal készítés – 7 tipp a SEO sikerért

Ki ne akarna a Google első találatai között szerepelni, és napi több száz vagy akár több ezer látogatót szerezni organikus forrásból, teljesen ingyen?! Nagyon jól hangzik, ez azonban nem olyan egyszerű feladat. Vannak olyan kompetitív kulcsszavak és piacok, ahol akár évek munkája során sikerül csak első oldalra, vagy első helyre kerülni.

Olvass tovább »

AJÁNLATKÉRÉS

Segítségre van szükséged honlapod keresőoptimalizálásához? Vagy csak felkeltettük az érdeklődésedet? Töltsd ki az űrlapunkat, és mi hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

Mi történik ajánlatkérés után?

 • 1. Egyeztetés

  Miután kitöltötted a kapcsolati űrlapot egyeztetünk veled céljaidról, egyedi ajánlat elkészítéséhez szükséges infromációkat kérünk tőled.

 • 2. Egyedi elemzés és Ajánlat

  Személyre szabott ajánlatot küldünk számodra, amely az optimalizálási területek mellett, konkrét módszereket, költségkeretet és a projekt javasolt hosszát is tartalmazza.

 • 3. Közös munka

  Az ajánlat elfogadása és a szerződés megkötése után csapatunk készen áll, hogy növekvő pályára állítsuk organikus forgalmad.