Keresőoptimalizálás lépésről lépésre: SEO alapok és útmutató

Miről fogsz olvasni?

Mit értünk keresőoptimalizálás alatt? Hogyan érhetjük el, hogy weboldalunk minél előrébb kerüljön a keresési találatok között? Cikkünkben a keresőoptimalizálás alapjai mellett a SEO-tól várható reális eredményekről és a SEO marketingen belüli helyéről is írunk.

Érdekel egy lépésről lépésre dokumentált SEO útmutató? Igyekszünk megválaszolni a leggyakoribb SEO kérdéseket, miközben gyakorlati tippekkel is szolgálunk.

A keresőoptimalizálás jelentése

Keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, SEO) alatt weboldalak különböző keresők organikus találatai között elért helyezéseinek javítását, optimalizációját értjük.

A keresőoptimalizálás tehát azt a folyamatot jelenti, amikor egy weboldalon olyan fejlesztéseket eszközölünk, aminek köszönhetően több látogató érkezik a weboldalra keresőoldalakon (mint például a Google) keresztül. A keresőből érkező látogatókat organikus látogatóknak nevezzük.

Az organikus forgalomért nem kell fizetnie a weboldalak tulajdonosainak, a kattintásalapú (PPC) hirdetésekkel ellentétben.

Itthon a legnépszerűbb keresőoldal a Google, így a keresőoptimalizálás Magyarországon elsősorban a Google által támasztott minőségi irányvonalak betartására összpontosít.

Miért fontos a SEO?

A vásárlások közel 90%-a online kereséssel kezdődik.

Több, mint 6 milliárd keresés történik naponta a világon.

Az online bonyolított forgalom több, mint 70%-a keresőoldalakon keresztül áramlik.

A fenti statisztikák mentén kijelenthetjük, hogy a keresőoldalak által közvetített forgalom elképesztő méreteket ölt. Azon weboldal tulajdonosok, akik megfelelő hangsúlyt fektetnek a SEO-ra – és ezáltal direkt kiadás nélkül tudnak forgalmat szerezni – hatalmas üzleti előnyre tehetnek szert.

A keresőoptimalizálás helye az online marketingben

A keresőoptimalizálás az online marketingen belül a Search Engine Marketing (SEM), azaz a keresőmarketing egyik fontos eleme – a Pay Per Click (PPC), azaz a fizetett hirdetések mellett.

Az internetes kereséseket több kategóriába sorolhatjuk az ügyfél életciklus alapján:

 • Figyelemfelkeltés (Awareness) – a honlapra érkező látogató még csak ismerkedik a márkával, a termékekkel és az értékkel, amit képvisel.
 • Érdeklődés (Interest) – a felhasználó az addigi ismeretei alapján érdeklődni kezd a termék vagy a szolgáltatás iránt.
 • Megfontolás (Consideration) – a felhasználó itt már komolyan fontolgatja a vásárlást.
 • Szándék (Intent) – a termék vagy a szolgáltatás a kosárba kerül, de a döntés még nem végleges.
 • Értékelés (Evaluation) – a felhasználó eldöntötte, hogy megvásárolja a terméket, elindítja a kifizetés folyamatát.
 • Vásárlás (Purchase)  – a felhasználó vásárlóvá válik.

A keresőoptimalizálás az ügyfél életciklus minden lépését tudja támogatni a weboldal tartalmi optimalizálása és a megfelelő kulcsszavak kiválasztása segítségével.

keresőoptimalizálás és a marketing mix

A keresőoptimalizálás alapjai

A keresőoptimalizálásnak három fő területét különböztetjük meg:

Első lépés Technikai SEO

Második lépés On-page SEO

Harmadik lépés Off- page SEO

keresőoptimalizálás alapjai

Technikai SEO

A weboldal keresőrobotok általi elérhetőségét, indexálhatóságát és értelmezhetőségét szolgálja a technikai SEO.

A megfelelő technikai beállítások jelentik a keresőoptimalizálási feladatok első lépését, mivel a technikai feltételek megteremtése nélkül sem az On-Page, sem az Off-Page SEO javítások nem képesek maximális hatásukat kifejteni.

A technikai SEO az alábbi főbb szempontokat tartalmazza:

 • Elérhetőség, indexálás
 • Átirányítások
  • Domain szintű átirányítások
  • HTTPS használata
  • 404 hibaoldalak
  • 3xx átirányítások
  • Canonical tag használata
 • Tartalom
  • Oldalcímek használata
  • Címsorok, hierarchia megléte
  • Meta leírások használata
  • Megfelelő szövegmennyiség a weboldalon
  • Weboldalon található képek mérete és elnevezése
 • Betöltési sebesség
  • Be van állítva a gzip tömörítés
  • Gyorsítótárazás engedélyezése
  • Tömörített-e a kód
 • Mobilra optimalizált weboldal

On-page SEO

Az On-page SEO, azaz a tartalmi SEO a weboldal tartalmának fejlesztésére irányul.

A tartalmi SEO audit során kiderül, hogy a weboldal milyen kulcsszavakra és mennyire jól van optimalizálva. Kulcsszókutatás segítségével lehet feltérképezni azokat a kifejezéseket, amire potenciális vásárlóid keresnek, illetve amire versenytársaid optimalizálnak.

A kulcsszókutatás alapján lehet kiválasztani a megfelelő szavakat, amire szolgáltatás vagy termék oldalakat érdemes optimalizálni, illetve olyan kifejezéseket, amit egy céges blogra érdemes beépíteni.

Off-page SEO

A weboldal hitelességét az arra mutató linkek minősége és mennyisége határozza meg. A weboldal hitelességének növelését az Off-page SEO, azaz a linképítés segíti.

Amíg 5-10 éve a linkek mennyisége határozta meg inkább egy weboldal hitelességét, az elmúlt években egyre felértékelődött a minőségi linkek használata. A linképítési technikák közé sorolható többek között a vendégblogolás, illetve az online PR.

SEO projekt folyamata

A SEO 3 pillérét szándékosan piramis formában ábrázoljuk – ugyanis logikailag is ebben a sorrendben épül fel. Nem megfelelő technikai alapokra nem lehet jelentős organikus forgalmat építeni. Egy általános SEO projekt az alábbiak szerint épül fel:

 

SEO módszertanunk első lépés Technikai SEO Audit és konzultáció

SEO módszertanunk második lépés Kulcsszókutatás

SEO módszertanunk harmadik lépés Tartalmi Audit és Tartalommarketing Stratégia

SEO módszertanunk negyedik lépés Tartalommenedzsment

SEO módszertanunk ötödik lépés Linképítés

 1. Technikai SEO Audit során felderítjük weboldalad potenciális hibáit és felkészítjük, hogy organikus forgalmat tudjunk terelni rá.
 2. Kulcsszókutatás során megvizsgáljuk, hogy a számodra fontos témakörben és a versenytársaid tevékenysége alapján hogyan és milyen kulcsszavakra keresnek a potenciális vásárlóid.
 3. Tartalmi Audit során felülvizsgáljuk meglévő tartalmaid és a Kulcsszókutatás eredménye alapján SEO fókuszú tartalommarketing stratégiát dolgozunk ki, amivel organikus látogatók tömegeit tudjuk weboldaladra terelni.
 4. Tartalommenedzsment tevékenység során olyan tartalmakat készítünk, amivel iparágad véleményvezére lehetsz és a keresőrobotok is a Te tartalmaidat fogják előre sorolni.
 5. Elemzések segítségével kidolgozunk egy linképítési stratégiát, ami mentén prémium linkeket építünk. Ezáltal weboldalad hitelessége és helyezései növekedni fognak.

Miért éri meg weboldalad optimalizálásába fektetned?

Minden weboldal legfontosabb célja az érdeklődők, vásárlók szándékának kielégítése.

A Google célja a saját algoritmusának fejlesztése során, hogy a felhasználói egyre jobb élményt és számukra releváns keresési találatokat kapjanak. Ha a Google szereti a weboldalad (és előre sorol emiatt), akkor ez azt is jelenti, hogy a vásárlóid számukra hasznos és releváns információkat találnak a weboldaladon. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy tartalmaiddal kielégítsd az adott kifejezés mögött álló keresési szándékot.

Tehát ezen elvi megfontolások mentén érdemes SEO-val foglalkoznod.

Számos üzleti-gazdasági szempont is alátámasztja, hogy érdemes keresőoptimalizálással foglalkoznia a weboldalak tulajdonosainak.

SEO módszertanunk első lépés A keresőkből érkező látogatókért nem kell fizetned

Tenned kell érte, hogy legyen organikus forgalmad, de direktben nem kell érte fizetned. Nincs olcsóbb vevőszerzés az ingyen megszerzett vásárlóknál.


SEO módszertanunk második lépés Az organikus látogatók jellemzően többet költenek

A keresőkből érkező látogatók azért találnak weboldaladra, mert számukra relevánsnak ítéli azt a kereső algoritmus. Emiatt jellemzően több időt töltenek a weboldaladon az organikus látogatók, illetve többet is költenek.

Mi a különbség a SEO és a tartalommarketing között?

A SEO és a Tartalommarketing részben átfedésben állnak egymással. A SEO célja, hogy a keresőoldalakról organikus látogatókat tereljen a weboldaladra.

A tartalommarketing célja, hogy minél több potenciális vásárlóhoz jusson el márkád létezése és terméked vagy szolgáltatásod híre. A két marketing eszköz közötti átfedés abban áll, hogy mindkettőt a minőségi tartalom élteti. Nem lehet jó tartalommarketinget csinálni kiváló tartalom nélkül. Ugyanez igaz a SEO-ra is, nem lehet jó helyezéseket elérni egy kulcsszóra magas minőségű tartalom nélkül.

A tartalommarketinget érdemes SEO szemlélettel (is) csinálni. A 2000-es években számos cég napi akár több blog bejegyzést hozott létre különösebb minőségi követelmények nélkül és ért el ezzel magas látogatottságot.

Napjainkra sokkal fontosabb a minőségi tartalom. A mai felgyorsult világban és marketing zajban inkább ritkábban, de minőségibb, a felhasználó számára valóban értékes tartalmat érdemes készíteni. Emellett a SEO szempontok érvényesítése egy cikkben nem kell, hogy lemondással vagy kompromisszummal járjon a tartalommarketing szempontjából, így a két marketing eszköz egymást erősítve tud tartós látogatókat hozni weboldaladra.

Hogyan tudod eldönteni, hogy valaki valóban ért a SEO-hoz?

Egy SEO szakértő kiválasztása során a legfontosabb szempont a szakértelmének megítélése, amit legjobban az elért eredményei mentén lehet megítélni.

Magyarországon is számos szakember áll rendelkezésre, hogy segítse weboldalak tulajdonosait jobb organikus helyezések elérésében, ugyanakkor viszonylag kevés szakértő tud valós példákat és eredményeket felmutatni SEO terén. Alább mutatunk néhány grafikont, hogy a BP Digitalnál mi milyen eredményeket értünk már el:

300%-os forgalomnövekedés egy Technikai SEO Audit után az Akadémiai Kiadónál:

honlap keresőoptimalizálás

120.000+ organikus látogató tartalommarketinggel (11 hónap alatt) az E.ON Magyarország Komforzóna projektjén:

tartalommarketing és seo

120.000 organikus látogató (12 hónap alatt), 580.000 organikus látogató (20 hónap alatt) egy pénzügyi oldalnál:

pénzügyi seo projekt

Az eredmények mellett persze fontos a szakértelem (és annak frissen tartása), a rugalmasság, jelenlét, eredményorientált hozzáállás és persze a kémia.

Szakértelmünk kapcsán olvass nyugodtan utána esettanulmányainknak vagy keress utánunk a Forbes vagy Piac és Profit magazinokban vagy találkozzunk a nagyobb marketing konferenciák egyikén. 😉

Ha meggyőződtél róla, hogy érdemes keresőoptimalizálással foglalkoznod és az ország egyik legjobb SEO ügynökségére bíznád a feladatot, akkor keress minket bizalommal.

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.