10 SEO-konklúzió a Google API-dokumentációjának kiszivárgásával kapcsolatban

Miről fogsz olvasni?

A 2024. március 27. és május 7. közötti időszakban a Google keresési algoritmusának API-dokumentációja kikerült a GitHubra, és ez idő alatt elérhető volt az interneten. Több egykori és jelenlegi Google-dolgozó is megerősítette ennek hitelességét, a SEO szakma pedig azonnal rá is ugrott. Elkezdtük kielemezni, hogy jobban megértsük, milyen szempontok alapján rangsorolja a keresőben megjelenő weboldalakat a Google.

Kezdjük rögtön 3 fontos megállapítással, ami a dokumentációból kiderült – vagy éppen nem derült ki…

 1. A Google keresőmotorját 14.000-nél is több rangsorolási funkció mozgatja, melyek között a dokumentációban nincs fontossági sorrend vagy súlyozási mérték. Ha meg szeretnénk érteni a pontos rangsorolást, akkor az említett funkciók mellett még azoknak a súlyával is tisztában kellene lennünk, amelyeket jelenleg nem is ismerünk. A 14.000 rangsorolási funkció egyébként 2.596 modulba van kategorizálva.

 2. Nincsenek hatalmas meglepetések abban, amit a dokumentációból ki lehetett nyerni. A nemzetközi és hazai SEO szakemberek, köztük a BP Digital keresőmarketing-ügynökség szakértői, már évek óta ezen standardok alapján dolgoznak, amelyek most megerősítést, illetve visszaigazolást nyertek.

 3. Nem minden pontos (vagy teljesen igaz) abból, amit a Google a keresőmotorjának rangsorolási algoritmusáról mond. Ezeket az információkat is megosztjuk ebben a cikkben.

Most pegig vágjunk bele, nézzük meg, mik derültek ki, vagy mikre lehet következtetni a Google-kereső algoritmusának kiszivárgott API -jából!

1) A minőség bizony fontos

2) Amitől a Google hátrébb rangsorol a keresési pozícióban

 • Az egyik ilyen az Anchor Mismatch, amiről akkor lehet szó, ha a horgonylink nem egyezik relevanciában a céloldallal. A Google ugyanis mind a horgonylink oldalán (a bejövő link forrásánál), mind az érkező oldalon nézi a relevanciát.
 • Azok az oldalak, amelyek felhasználói elégedetlenséget mutatnak – például a látogatói hamar eljönnek az oldalról – a kattintási adatok alapján leminősíthetők. A pozitív felhasználói élmény és a SEO tehát szorosan összefügg.
 • Az oldalon belüli gyenge navigációs gyakorlatok szintén leminősítést eredményezhetnek.
 • 2012 óta a beszédes domainek – mint amilyen például a budapestfocipalya.hu – szintén nem élveznek már előnyt, tehát az ezt megelőző időszakhoz képest leminősítettek.
 • A negatív termék- vagy szolgáltatásértékelések szintén leminősítéshez, hátrébbrangsoroláshoz vezethetnek.
 • A „globális” és „szuper globális” oldalak leminősíthetők a helyihez képest, azaz a Google valamennyire preferálja a lokális tartalmakat, szolgáltatásokat. Az oldaladat érdemes tehát a lokális SEO elveinek megfelelően is optimalizálni.

3) A linkek fontosak

 • A jó minőségű és releváns oldalra mutató linkek továbbra is kritikusak a rangsorolásban.
 • A külső oldal– amiről link érkezik a te oldaladra – Google „siteAuthortity”-értéke befolyásolja a link értékét: a magasabb értékű oldalról érkező link és az ahhoz tartozó tartalom értékesebb.
 • Nemcsak a magas rangú oldalak, de az aktuális és új tartalmak is jobb linkértéket (Link juice) képviselnek.
 • A linkek relevanciája is fontos, azaz megint csak nem mindegy, honnan kapod a linket az oldaladra.

4) Automatikus spam-érzékelés

A Google azonosítja a spam linkeket olyan metrikák segítségével, mint a phraseAnchorSpamDays, amely segíthet semlegesíteni a negatív SEO-támadásokat. Régen az ártó, rossz linkeket a Google Search Console-ból kellett visszautasítani, ezt a mostani dokumentációban nem említik, így arra enged következtetni, hogy ezt már nem kell megtenni, mert nincs szerepe a rangsorolásban.

Kíváncsi vagy a linkjeid állapotára? Egy alapos backlink audittal meg tudjuk azokat vizsgálni, és szükség esetén elkészítjük számodra a linképítési stratégiádat.

Kíváncsi vagy a linkjeid állapotára? Egy alapos backlink audittal meg tudjuk azokat vizsgálni, és szükség esetén elkészítjük számodra a linképítési stratégiádat.

5) Oldalverziók száma

A Google a legutóbbi 20 verzióját veszi figyelembe a weboldalnak, amikor a DocInfo-t lekéri. Ez pedig befolyásolja, hogy milyen gyakran kell frissíteni az oldalakat.
Ebből azt az információt tudjuk leszűrni, hogy ha valamilyen negatív esemény vagy rosszul sikerült frissítés miatt úgy véled, hogy a Google elkezdett hátrébb sorolni, akkor az összesen 20 frissítés erejéig lesz benne a rendszerben, utána „bocsánatot nyersz”. 🙂 Ezzel azért összefügg, hogy a Google milyen gyakran járja be az oldaladat. Tehát hiába frissíted naponta 5 alkalommal, ha a Google csak hetente egy alkalommal járja be azt, változásokat keresve.

6) Kezdőlap, vagy főoldali metrikák ráhatása az új oldalakra

A kezdőlap PageRank és Trust proxyként szolgál az oldalad újonnan létrehozott aloldalai számára, amíg saját PageRank-jüket a Google meg nem állapítja.

Egy oldalon belül a linkek minőségére és relevanciájára kell összpontosítani, nem pedig a mennyiségre.

7) A formázás fontossága

 • A Google nyomon követi a dokumentumokban szereplő kifejezések súlyozott átlagos betűméretét, jelezve, hogy a szövegformázás továbbra is fontos az SEO szempontjából.
 • Ugyanez fogalmazódik meg a félkövér, a linkeléssel ellátott és a kurzív szövegekre is. Tartalmaidat tehát mindig a SEO-szövegírás elveinek megfelelően hozd létre!

8) Fontos dolgok, előre!

A Google korlátozza a tartalmakban figyelembe vett keresési tokenek számát, hangsúlyozva a legfontosabb tartalom korai elhelyezésének fontosságát. Tehát, ami fontos, amit szeretnél kiemelni, azt ne dugd a tartalmad végére. Ugyanez vonatkozik a headingek, illetve a metaleírások elkészítésére is.

9) Az oldalcím relevanciája

A lekérdezésekkel egyező címek továbbra is értékesek, a titlematchScore azt jelzi, hogy a kulcsszavak elhelyezése mennyire fontos.

10) A Google „féligazságai”

 • A nyilvános állításokkal ellentétben a Google használja a „siteAuthority”-t. Bár tulajdonképpen ők eddig sem ezt tagadták, hanem az úgynevezett „DomainAuthority”-t, ami a MOZ saját metrikája, de azért valószínűleg a Google siteAuthority (azaz oldalautoritás vagy -fontosság) is egy ehhez nagyon hasonló metrika, csak más néven.
 • A kattintási adatok, a nyilvános nyilatkozatokkal ellentétben, a rangsorolásban szerepet játszanak azáltal, hogy megakadályozzák a manipulációt. A rossz kattintások, a jó kattintások, a leghosszabb kattintások, a nem normalizált kattintások és a nem normalizált leghosszabb kattintások mind mérőszámokként vannak figyelembe véve.

A fentiekből tehát láthatod, hogy nagy meglepetések nem derültek ki a kiszivárgásból. A keresőoptimalizálással foglalkozó tapasztalt SEO-szakértők jó ideje ezen elvek mentén segítik ügyfeleik weboldalát. 

Mi, a BP Digitalnál is maximálisan hiszünk abban, hogy egy technikailag jól felépített, keresőoptimalizált tartalmakkal ellátott, hiteles és releváns backlinkekkel rendelkező weboldal, ami elsősorban a célközönség igényeit elégíti ki, és figyel a pozitív felhasználói élményre, jó pontokat szerez a Google robotjai szemében (is).

Neked is tudunk segíteni, bízd profikra oldalad SEO-ját!

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.