Backlink audit – Mikor szükséges megvizsgálni a linkjeid?

Miről fogsz olvasni?

A honlapra mutató külső hivatkozásoknak fontos szerepük van SEO szempontból. Ha szeretnéd a találati listán elért helyezéseidet javítani, és növelni oldalad organikus forgalmát, akkor a külső linkek a legtöbb kompetitív témában megkerülhetetlenek.

Nem volt ez mindig így. Korábban a Google csupán az oldalak tartalmát mérlegelve alakította ki a találati listákat, de a PageRank algoritmus megváltoztatta a játékot. A tartalmak elemzése mellett a Google elkezdte figyelni az oldalra mutató hivatkozások számát is. 

A Pingvin algoritmus frissítés óta pedig a hivatkozások száma mellett, már azok minőségét is figyelembe veszi a keresőóriás a találati lista kialakításánál, így az oldalra mutató külső hivatkozások növelése, a prémium linképítés, az egyik legeredményesebb SEO eszközzé vált. 

A jelentős keresési mennyiséggel rendelkező témákban a legtöbb jó pozícióban rangsoroló weboldal figyelembe veszi az alapvető technikai SEO elveket, oldalukat kulcsszóra optimalizálják. A különbséget gyakran a Google szemében kiemelten fontos külső hivatkozások jelentik.

A prémium linképítési technikák alkalmazása azonban nem egyszerű.

Sokan keresik a kiskapukat, készítenek saját piramisjáték-szerű hálózatokat linkszerzés céljából, vagy épp adnak el linkgyűjtő oldalakról származó hivatkozásokat prémium linkként. A rövidebb utat kereső linképítők munkája azonban sokszor nemcsak eredménytelen, hanem egyenesen káros.

A káros linkek azonosítása és eltávolítása azonban lehetséges.

Ebben segít a Backlink Audit.

MI AZ A BACKLINK AUDIT?

Backlink Audit során elemezzük az oldaladra mutató külső hivatkozásokat, azonosítjuk a megbízható forrásból származó linkeket, a semleges oldalakat és a káros linkeket is. 

TIPP

A káros linkeket disavow fájl segítségével küldheted meg a Google felé, így őrizve meg oldalad hitelességét. A kapott listával megkeresheted a linkelő oldalakat is, a külső hivatkozás eltávolítására kérve őket.

A káros linkek azonosítása mellett, igény esetén segítünk a linkek eltávolításában és a disavow fájl megfelelő feltöltésében is.

MIKOR LEHET SZÜKSÉGED BACKLINK AUDITRA?

1. HA SZERETNÉD NÖVELNI OLDALAD ORGANIKUS FORGALMÁT

Az oldalad technikailag rendben van. Tartalmaidat optimalizáltad. Linkeket is építesz, azonban nem jönnek a várt eredmények. Ismerős?

A BP Digitalnál szeretjük elkerülni a hasonló helyzeteket. A keresőoptimalizálást nem érdemes elkülönített alterületekre osztani, hanem az egyes részek összegét javasolt nézni.

Célunk minden esetben az organikus forgalom növelése. 

Ha szeretnéd linképítéssel javítani helyezéseidet, akkor érdemes a meglévő linkjeidet is elemezni, hogy azok ne hátráltassanak a céljaid elérésben!

2. HA VOLT MÁR EREDMÉNYTELEN LINKÉPÍTÉS KAMPÁNYOD

A linképítés sajnos nem egy olyan eszköz, amit egyszer használunk, kikapcsoljuk, majd el is felejthetjük. Ha korábban próbálkoztál már linképítéssel, akkor nagy a valószínűsége, hogy az épített linkek jelenleg is élesek. 

Eredménytelen volt a linképítés?

Akkor elképzelhető, hogy alacsony hitelességű vagy kifejezetten káros oldalakról kaptál linkeket. 

Backlink Audit során azonosítjuk a helyezéseket potenciálisan negatívan érintő linkeket, hogy eltávolíthasd a növekedés útjában lévő akadályokat.

HOGYAN NÉZ KI EGY BACKLINK AUDIT?

Először elemezzük az összes fellelhető, oldaladra mutató hivatkozást. 

A linkek feltérképezéséhez a lehető legtöbb adatforrást használjuk. Építünk a Google Search Console adataira is, de olyan jelentős adatbázissal rendelkező SEO eszközöket is használunk, mint az Ahrefs vagy az SEMrush.

Ezután linkjeidet a hivatkozó oldalak típusa szerint kategorizáljuk. Azonosítjuk a honlapodra külső hivatkozással mutató linkgyűjtő oldalakat, privát bloghálózatokat és értékeljük az alacsonyabb hitelességű és kifejezetten hasznos linkeket is. 

Több száz oldal backlink profiljának elemzése során létrehoztunk egy kiterjedt adatbázist a hazai ismert privát blog hálózatokról és káros linkgyűjtő oldalakról is.

Ha mégis ismeretlen hivatkozó oldallal találkoznánk, azt a népszerű SEO mérőszámok (Domain Rating, Spam Score) mentén történő elemzésen túl szakértőink manuálisan is átnézik, és felmérik az oldaladra gyakorolt hatását.

A Backlink Audit eredménye a SEO szempontból ideális linkek azonosítása, amelyhez hasonló oldalakkal érdemes folytatni a linképítés. 

A káros linkek listája segítséget nyújt a disavow fájlba tartozó URL-ek kiválasztásában, amivel megőrizheted weboldalad hitelességét.

DOLGOZZ VELÜNK!

Ne bízd a véletlenre Backlink profilod elemzését! Csapatunknak több éves tapasztalata van Backlink Auditok készítésében. A legnagyobb magyar brandeket és magas látogatottságú külföldi portálokat segítettünk már, hogy linképítési kampányaikból a legtöbbet hozzák ki.

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.