Backlink audit – Mikor szükséges megvizsgálni a linkjeid?

Miről fogsz olvasni?

A honlapra mutató külső hivatkozásoknak fontos szerepük van SEO szempontból. Ha szeretnéd a találati listán elért helyezéseidet javítani, és növelni oldalad organikus forgalmát, akkor a külső linkek a legtöbb kompetitív témában megkerülhetetlenek.

Nem volt ez mindig így. Korábban a Google csupán az oldalak tartalmát mérlegelve alakította ki a találati listákat, de a PageRank algoritmus megváltoztatta a játékot. A tartalmak elemzése mellett a Google elkezdte figyelni az oldalra mutató hivatkozások számát is. 

A Pingvin algoritmus frissítés óta pedig a hivatkozások száma mellett, már azok minőségét is figyelembe veszi a keresőóriás a találati lista kialakításánál, így az oldalra mutató külső hivatkozások növelése, a prémium linképítés, az egyik legeredményesebb SEO eszközzé vált. 

A jelentős keresési mennyiséggel rendelkező témákban a legtöbb jó pozícióban rangsoroló weboldal figyelembe veszi az alapvető technikai SEO elveket, oldalukat kulcsszóra optimalizálják. A különbséget gyakran a Google szemében kiemelten fontos külső hivatkozások jelentik.

A prémium linképítési technikák alkalmazása azonban nem egyszerű.

Sokan keresik a kiskapukat, készítenek saját piramisjáték-szerű hálózatokat linkszerzés céljából, vagy épp adnak el linkgyűjtő oldalakról származó hivatkozásokat prémium linkként. A rövidebb utat kereső linképítők munkája azonban sokszor nemcsak eredménytelen, hanem egyenesen káros.

A káros linkek azonosítása és eltávolítása azonban lehetséges.

Ebben segít a Backlink Audit.

MI AZ A BACKLINK AUDIT?

Backlink Audit során elemezzük az oldaladra mutató külső hivatkozásokat, azonosítjuk a megbízható forrásból származó linkeket, a semleges oldalakat és a káros linkeket is. 

TIPP

A káros linkeket disavow fájl segítségével küldheted meg a Google felé, így őrizve meg oldalad hitelességét. A kapott listával megkeresheted a linkelő oldalakat is, a külső hivatkozás eltávolítására kérve őket.

A káros linkek azonosítása mellett, igény esetén segítünk a linkek eltávolításában és a disavow fájl megfelelő feltöltésében is.

MIKOR LEHET SZÜKSÉGED BACKLINK AUDITRA?

1. HA SZERETNÉD NÖVELNI OLDALAD ORGANIKUS FORGALMÁT

Az oldalad technikailag rendben van. Tartalmaidat optimalizáltad. Linkeket is építesz, azonban nem jönnek a várt eredmények. Ismerős?

A BP Digitalnál szeretjük elkerülni a hasonló helyzeteket. A keresőoptimalizálást nem érdemes elkülönített alterületekre osztani, hanem az egyes részek összegét javasolt nézni.

Célunk minden esetben az organikus forgalom növelése. 

Ha szeretnéd linképítéssel javítani helyezéseidet, akkor érdemes a meglévő linkjeidet is elemezni, hogy azok ne hátráltassanak a céljaid elérésben!

2. HA VOLT MÁR EREDMÉNYTELEN LINKÉPÍTÉS KAMPÁNYOD

A linképítés sajnos nem egy olyan eszköz, amit egyszer használunk, kikapcsoljuk, majd el is felejthetjük. Ha korábban próbálkoztál már linképítéssel, akkor nagy a valószínűsége, hogy az épített linkek jelenleg is élesek. 

Eredménytelen volt a linképítés?

Akkor elképzelhető, hogy alacsony hitelességű vagy kifejezetten káros oldalakról kaptál linkeket. 

Backlink Audit során azonosítjuk a helyezéseket potenciálisan negatívan érintő linkeket, hogy eltávolíthasd a növekedés útjában lévő akadályokat.

HOGYAN NÉZ KI EGY BACKLINK AUDIT?

Először elemezzük az összes fellelhető, oldaladra mutató hivatkozást. 

A linkek feltérképezéséhez a lehető legtöbb adatforrást használjuk. Építünk a Google Search Console adataira is, de olyan jelentős adatbázissal rendelkező SEO eszközöket is használunk, mint az Ahrefs vagy az SEMrush.

Ezután linkjeidet a hivatkozó oldalak típusa szerint kategorizáljuk. Azonosítjuk a honlapodra külső hivatkozással mutató linkgyűjtő oldalakat, privát bloghálózatokat és értékeljük az alacsonyabb hitelességű és kifejezetten hasznos linkeket is. 

Több száz oldal backlink profiljának elemzése során létrehoztunk egy kiterjedt adatbázist a hazai ismert privát blog hálózatokról és káros linkgyűjtő oldalakról is.

Ha mégis ismeretlen hivatkozó oldallal találkoznánk, azt a népszerű SEO mérőszámok (Domain Rating, Spam Score) mentén történő elemzésen túl szakértőink manuálisan is átnézik, és felmérik az oldaladra gyakorolt hatását.

A Backlink Audit eredménye a SEO szempontból ideális linkek azonosítása, amelyhez hasonló oldalakkal érdemes folytatni a linképítés. 

A káros linkek listája segítséget nyújt a disavow fájlba tartozó URL-ek kiválasztásában, amivel megőrizheted weboldalad hitelességét.

DOLGOZZ VELÜNK!

Ne bízd a véletlenre Backlink profilod elemzését! Csapatunknak több éves tapasztalata van Backlink Auditok készítésében. A legnagyobb magyar brandeket és magas látogatottságú külföldi portálokat segítettünk már, hogy linképítési kampányaikból a legtöbbet hozzák ki.

Szerző:

BP Digital

A BP Digital egy Budapest központú SEO ügynökség. Nálunk a keresőoptimalizálás fókusz, nem pedig üzletág. Tíz fős csapatunk minden nap azon dolgozik, hogy szakmailag megalapozott stratégiával és minőségi, értékteremtő tartalmakkal segítsünk jobb helyezéseket elérni ügyfeleinknek.

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.