Privát bloghálózatok, avagy hogyan szúrd ki a toxikus linkeket

Miről fogsz olvasni?

“Ingyenes linképítés.” “Linképítés csomagajánlat”. “150 link egy hónapon belül”. Hasonló vonzó ajánlatokra bukkan az egyszeri kereső, aki linkekkel szeretné növelni oldala hitelességét. Sajnos a fenti “linképítés szolgáltatások” mögött linkgyűjtő oldalak és privát bloghálózatok (PBN) húzódnak legtöbbször. 

Bár az említettek közül egyik oldaltípus sem előnyös keresőoptimalizálási szempontból, de a privát bloghálózatok rendkívül károsak tudnak lenni egy weboldal organikus forgalmára. Cikkünkben összefoglaltuk a PBN fogalmát, SEO hatásait és a káros bloghálózatok azonosítására vonatkozó tippeinket.

MI AZ A PRIVÁT BLOGHÁLÓZAT (PBN)?

A PBN weboldalak hálózata, amelyet kizárólag linképítésre, ezáltal a keresőkben elért eredmények manipulálására hoztak létre. A privát bloghálózatok rendszere hasonló a piramisjátékokhoz, rendszerint egymásra, illetve pár központi weboldalra linkelnek.

Pingvin algoritmus frissítés bevezetése előtt a privát bloghálózatok egy működő blackhat technikának számítottak, azonban a Google algoritmusának változásával a keresőóriás manapság már magabiztosan azonosítani tudja a helyezések manipulálására létrehozott weboldalakat.

Azon kívül, hogy a bloghálózatokkal történő linképítés eredménytelen, még negatívan is befolyásolhatja egy weboldal organikus forgalmát, ha hasonló módszerekhez folyamodik linképítés címszóval.

De hogyan lehet kiszúrni, ha partnerünk hiteles oldalak helyett bloghálózatokkal épít linkeket?

Privát bloghálózatok

PRIVÁT BLOGHÁLÓZATOK TULAJDONSÁGAI

1. ALACSONY/KÖZEPES DOMAIN AUTHORITY ÉRTÉK

Először is, egy PBN oldal nem tud magas DA-t elérni. Ha mégis ilyet látsz, akkor rendszerint az a trükk áll a háttérben, hogy az adott domain nemrégiben járt le, megújítás előtt beregisztrálták és felhúztak rá egy blogot. Ilyenkor még egy ideig a régi oldal DA értékét mutatja, ami szép lassan csökkenni kezd, vagy a magas “hitelesség” gyanúsan alacsony organikus forgalommal párosul.

2. EGYEDI TARTALOM HIÁNYA

A privát bloghálózatok szerkezetileg puritának, nem található rajtuk se egyedi szöveg, se egyedi illusztráció. Legtöbbször a design is egy gyakori sablonra épül, amit több PBN blognál felhasználtak már. Még csak egy logója sincs az oldalnak. 

Ennek az oka, hogy a bloghálózat oldalai generált módon, szinte gombnyomásra jönnek létre és létrehozóiknak nem áll szándékában egyedivé tenni azokat. Szinte minden esetben ingyenes, egyszerű WordPress témákkal találkozhatsz, ahol még az angol nyelvű navigációs elmek fordítására sem vették a fáradtságot.

3. IMPRESSZUM HIÁNYA

Nem elérhető se impresszum, se kapcsolat oldal, tehát nem lehet megtudni, hogy ki áll az oldal mögött. Ez az a tulajdonság, ami legtöbbször lebuktat egy PBN-t. Gyakran meg van adva egy email cím, vagy egy üres kapcsolati űrlap, ami vagy beérkezik valahová, vagy nem. Ez a hiányosság egyébként jogilag is problémás, amellett, hogy megkérdőjelezi az oldal hitelességét.

4. CSAK PR CIKKEK

Csak és kizárólag olyan cikkek találhatóak egy privát bloghálózat részét képező honlapon, amik látszólag is PR céllal (és ezzel linképítésre) készítettek. A viszonylag rövid, de még pont elegendő hosszúságú szövegek, az optimalizált horgonyszövegek, és minden esetben külső oldalra mutató linkek is a PBN jellemzői közé tartoznak. Ha megnézed milyen oldalakra mutatnak linkkel ezek a weblapok, akkor arra is rájöhetsz kik vettek kilóért linket.

5. CSAK STOCK FOTÓK 

Az egyedi illusztrációk költségesek, így ezeken az oldalakon nem fogsz egyedi logóval, vagy legalább személyre szabott grafikával sem találkozni. A PBN oldalak legtöbbször stock fotókat használnak a szöveges tartalom kiegészítésére.

6. GYANÚS HÁLÓZAT 

Legtöbbször a navigációban elhelyezkedő Partnereink menüpontban kerülnek felsorolásra a PBN további tagjai. Ez a “módszer” egyébként megkönnyíti a Google munkáját, hogy azonosítsa a hálózat tagjait. 

Ha linkelve nincs is, de viszonylag hamar kideríthető, hogy melyik oldakkal dolgozik együtt az adott PBN weblap. Ezek az oldalak általában ugyanazt a tárhelyszolgáltatót használják és a domain név mögött álló IP cím is megegyezik.

7. GYENGE BACKLINKPROFIL 

Az esetleges további PBN blogokról érkező linkeken kívül senki nem linkel ilyen domainekre. Ez a módszer fordítva is működik. Ha keresünk egy cikket, lekérjük a cikkre linkelő potenciális PBN oldal backlinkjeit, akkor megtaláljuk a PBN további tagjait is.

8. EGYEZŐ TULAJDONOS

Ha egy egyszerű domain whois lekérést hajtunk végre a gyanús weboldalakanál, akkor könnyen rájöhetünk, hogy ki a PBN oldalak tulajdonosa. A bejegyzett cégnévre keresve sokszor találhatunk linképítéssel aktívan foglalkozó cégeket.

LINKVÁSÁRLÁS HELYETT ÉPÍTS LINKEKET

A privát bloghálózatok mindig is a Google irányelveit megsértő, etikátlan módszernek számítottak, de az algoritmus fejlődésével ma már egyáltalán nem működnek, sőt, olyan hitelességvesztést okoznak, amit sem a Moz Domain Authority, sem az Ahrefs Domain Rating mutatója nem tud kimutatni. 

Egy PBN hálózattal linkeket szerző weboldal sokszor akkor sem tud jó helyen rangsorolni, ha az alacsony minőségű linkek mellett magas hitelességű és témaköri relevanciával rendelkező weboldalakról is mutatnak rá linkek.

Ha weboldaladra PBN oldalak hivatkoznak, akkor érdemes minél hamarabb eltávolíttatni a linkeket, vagy disavow fájlba foglalni a toxikus linkeket, és beküldeni Search Console-ba. Ellenkező esetben ezek a linkek visszafoghatják weboldalad teljesítményét az organikus találatok között.

Elavult PBN oldalak helyett teremts értéket és építs minőségi linkeket vendégblogolással, kérj linket márkádat említő oldalaktól, vagy szerezz linket egyedi, virális tartalmaiddal. Ha pedig profi segítségre van szükséged, akkor olvass az általunk használt linképítési módszerekről vagy kérj ajánlatot tőlünk!

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.