Employer branding a tartalommarketing segítségével

Miről fogsz olvasni?

Az utóbbi néhány évben jelentősen átrendeződött munkaerőpiaci környezet új trendek és stratégiák megjelenését eredményezte. Így jött létre az employer branding, azaz a munkáltatói márkaépítés gyakorlata is.

Míg korábban a jelöltek voltak többségben, manapság már a keresleti oldal sokkal erősebb, és a cégeknek kell vadászniuk a megfelelő munkaerőre, nekik kell meggyőzniük leendő munkavállalóikat, miért válasszák őket. A vállalatok tehát már nemcsak a fogyasztók, hanem a munkavállalók számára is márkát építenek, annak érdekében, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerőt bevonzzák és maguknál is tartsák.

MIT JELENT AZ EMPLOYER BRANDING?

Az employer branding, magyarra fordítva a munkáltatói márkaépítés azt a folyamatot jelenti, amely során egy cég nem a fogyasztói számára, hanem a belső folyamatokon keresztül, jelenlegi és jövőbeni munkavállalói számára épít márkát.

A klasszikus márkaépítéstől eltérően itt nem a fogyasztó márka iránti elköteleződése van a középpontban, hanem a munkavállalói élmény, a munkahelyi atmoszféra és a juttatási csomag. Leegyszerűsítve: jó-e az adott helyen dolgozni? 

Az employer branding célja meglehetősen egyszerű: a munkavállalók bevonzása, elkötelezése és megtartása. Ez pedig úgy érhető el legkönnyebben, ha egy cég tudatosan pozitív képet alakít ki magáról szakmai körökben, valamint külső és belső kommunikáció által eléri, hogy ez az információ eljusson a releváns emberekhez.

Employer branding

HOGYAN SEGÍTHET A TARTALOMMARKETING?

Akárcsak egy termék vagy szolgáltatás megvásárlása előtt, a munkakeresés folyamata során a jelentkezők több mint 80%-a gyűjt adatokat online az adott cégről. 

Ha egy potenciális jelentkező egy egyszerű Google keresést indít a vállalat nevével, az alábbi platformokkal találkozhat: fizetett hirdetések, állásgyűjtő oldalak, saját honlap, blog, közösségi média felületek vagy PR megjelenések. Az általános keresés után a jelentkező értékeli a vállalatot, mint alternatívát, majd tapasztalatokat és véleményeket is keres.

Ezt a folyamatot végiggondolva még fontosabbnak tűnik, hogy egy márka gondozza az álláskeresőknek szánt online felületeit, hiszen ezek alapján ítélik meg, jelentkezzenek-e a munkaadóhoz vagy sem.

tartalommarketing és keresőoptimalizálás segít koordinálni, milyen oldalak jelenjenek meg a Google top találatai között, ezáltal pedig képes formálni a munkavállalók véleményét.

A MUNKÁLTATÓI MÁRKAÉPÍTÉS 10 ELEME

Az alábbi lépések követésével a te céged is jó úton halad ahhoz, hogy erős márkává váljon a munkáltatói piacon.

1. LEGYEN KARRIEROLDALAD

Ha azt szeretnéd, hogy az álláskeresők folyamatosan rátaláljanak az általad kínált munkahelyekre, érdemes külön karrieroldalt létrehozni a saját honlapodon. Szerepeljen itt a céged szakmai bemutatása, az aktuális álláshirdetéseid, illetve azok a pozíciók is, amelyekre folyamatosan jelentkezőket keresel. 

2. LÉGY JELEN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN

Ha munkáltatói márkára gondolunk, a Facebook mellett a LinkedIn a legfontosabb közösségi média platform, hiszen ezek gyakran az információkeresés legelső lépését jelentik. Ezek a felületek lehetőséget biztosítanak szakmai és kreatív, a vállalat működésébe bepillantást nyújtó tartalmak megosztására, valamint interakcióra is.

3. AZ ÁLLÁSHIRDETÉSEID LEGYENEK VONZÓAK ÉS VIZUÁLISAK

Mutasd be a jelentkezőnek milyen feladatok várnak rá, és fogalmazz úgy, hogy az megnyerő legyen és segítse a jelentkező bevonódását. Mindenképp kerüld a sablonos felsorolásokat a teendőkről és elvárásokról, készíts olyan leírást amivel az ideális jelölt azonosulni tud. Képek és videók használatával illusztráld az irodát és a csapatot ahol a leendő kolléga dolgozni fog, hogy könnyebben el tudja magát képzelni a munkahelyeden.

4. VÁLASZOLJ A JELENTKEZŐKNEK. MINDENKINEK.

Már a kiválasztási folyamat során is fontos, hogy pozitív tapasztalatokat szerezzen a jelentkező. Ez legalább olyan lényeges a kiválasztott munkatársak, mint az elutasított pályázók esetében. Ha valaki a felvételi folyamat során rossz tapasztalatokat szerez, kellemetlennek érzi az interjút, és még visszajelzést vagy indoklást sem kap az elutasításáról, nagy valószínűséggel negatív véleménnyel lesz a cégről. 

Csalódottságát pedig továbbadhatja és terjesztheti ismerősei körében, ami jelentősen rontja a márka reputációját és megítélését azok szemében, akik megfelelő jelöltek lennének az állásra.

5. MÉRJ, MÉRJ, MÉRJ

Kövesd figyelemmel hányan keresnek rá a cégedre, ebből hány látogató és érdeklődő lesz a honlapodon, és végül hányan jelentkeznek az adott állásra. A mérés segíteni fog felismerni, ha a folyamat egyik lépésénél nagy a lemorzsolódás, és tudni fogod min kell javítanod.

Employer branding

6. OPTIMALIZÁLJ 

Végezz egy gyors kutatást és keress rá a céged nevére, majd vizsgáld meg:

  • Te vagy az első találat a saját márkanevedre? 
  • Van Google Business fiókod?
  • Futtatsz fizetett hirdetéseket a saját márkanevedre? 

Ezek elengedhetetlen lépések ahhoz, hogy tudatosan építsd a munkavállalói márkád és a céged jelenlétét a keresőben.

Ezt követően nézd végig a találati lista első és második oldalát. Ideális esetben a top találatok között a saját weboldaladon található, általad publikált tartalmak szerepelnek

Értékeld és elemezd a többi eredményt is: melyek a pozitív, semleges és káros tartalmak a cégedre nézve. Ha stabil márkát szeretnél, fontos hogy az általad közvetíteni kívánt értékekre, hírekre és tényekre találjanak rá az érdeklődők. 

A keresőoptimalizálás célja elsődlegesen a találati lista kontrollálása. Ez a semleges vagy negatív tartalmak 2. oldalra szorítását, valamint a második oldalon szereplő pozitív tartalmak előrébb juttatását jelenti.

7. LEGYEN SAJÁT BLOGOD

Vezess saját blogot, melyben rendszeresen írsz a csapatodról, megosztod a személyes történeteket és sikereket, továbbá bemutatod, miért éri meg a cégednél dolgozni. Alkalmazd blog készítéshez írt útmutatónkat, és juttasd tartalmaidat az első találati oldalra.

8. HASZNÁLJ ONLINE PR-T

A public relations által az aktuális és releváns híreket, újításokat vagy elért sikereket a sajtóba juttathatod. Ennek köszönhetően a fontos híreid nagyobb közönséghez is eljuthatnak, ez pedig segít pozitív képet építeni a szervezetedről.

Gondoljunk csak a nagy beruházások által létrehozott új munkahelyekre, vagy a diszkont áruházakban dolgozók béremelésére. Az ilyen típusú és jelentőségű hírek a PR tevékenységnek köszönhetően az online sajtóban nagy visszhangot kaptak, ami erősítette az adott márkát a munkáltatói piacot.

MIÉRT FONTOS AZ EMPLOYER BRANDING?

Az employer branding már nem csak a multi cégek játszótere, hiszen egy 30 fős hazai KKV-nak is kihívást jelenthet a megfelelő képzettségű munkaerő bevonzása és megtartása. 

Egy erős munkáltatói márka hozzájárul ahhoz, hogy a toborzás és kiválasztás hatékonyabb legyen. A megfelelő munkakörnyezet és a munkavállalói élmény kialakítása arra ösztönzi a jelenlegi alkalmazottakat, hogy más szakemberekhez is eljuttassák a szervezet hírnevét. A munkavállalók számára vonzó egy cég pozitív márkaképe, így az ajánlás a jelöltek bevonzásának egyik legolcsóbb és legeredményesebb módja.

Az employer branding ezen felül hozzájárul ahhoz is, hogy nagyobb elköteleződés alakuljon ki a meglévő munkavállalókban, ami pedig alacsonyabb fluktuációhoz vezet.

munkavállalói élmény teremtésével, a dolgozók elköteleződésének növelésével és a munkáltatói márkaépítéssel, éppen ezért minden szereplőnek foglalkoznia kell az üzleti életben.

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.