1.5x forgalomnövekedés weboldal költöztetés után: Street Kitchen esettanulmány

A projekt keretében a Streetkitchen.hu és a Zé Magazin online gasztrooldalak egyesítésében segédkeztünk. Szerepünk egy részletes elemzés elkészítésében, illetve egy arra épülő akcióterv kidolgozásában állt, amelyre építve jelentős organikus forgalomnövekedést értünk el a weboldalak költöztetése után. Az oldalak egyesítését végig figyelemmel kísértük és javaslatainkkal hozzájárultunk a projekt sikeréhez.

Cél

A projekt célja a Streetkitchen.hu és  a Zé Magazin oldalak egyesítése keresőoptimalizálási szempontok figyelembevételével és az organikus forgalom megtartása, potenciális növekedése.

Street Kitchen migráció

A weboldal költöztetés során az organikusan jól teljesítő Zé Magazin és Street Kitchen oldalakat fésültük össze és irányítottuk át a Streetkitchen.hu-ra. A stratégiaalkotást, illetve az eredmények pontos utánkövetését megnehezítette, hogy az egyik oldal, a Streetkitchen eredetileg blog.hu-s motoron futott, ami miatt nélkülöznünk kellett a Google Analytics és Search Console által nyújtott adatokat.

A migráció során a technikai kivitelezés folyamatos nyomonkövetése mellett igyekeztünk a legtöbb keresőoptimalizálási szempontot érvényesíteni, amely két legfontosabb eleme az oldalak tartalmának tematikus összefésülése és a Streetkitchen.hu oldalstruktúrájának egyszerűsítése volt.

Technikai kivitelezés nyomonkövetése

Egy oldal költöztetése során sokan azt gondolják, hogy az organikus forgalomvesztés elkerülhetetlen, pedig egy szakszerűen előkészített és megfelelően végrehajtott migráció forgalomkiesés nélkül is kivitelezhető.

Egy weboldal költöztetése számtalan keresőoptimalizálási lehetőséget rejt magában, azonban ha azt technikailag helytelenül hajtják végre, akkor minden befektetett munka hiába és  garantálható a helyezések elvesztése.

Egy helytelenül végrehajtott migráció akár lenullázhatja egy weboldal forgalmát, melynek kijavítása akár hónapokba is telhet. Ez történt az Egyesült Királyság egyik legnagyobb kiskereskedelmi egységének weboldalával is egy félresikerült HTTPS migráció során:

Website migráció

Source: https://moz.com/blog/website-migration-guide

A hasonló keresőoptimalizálási tragédiák elkerülése végett érdemes a SEO szakemberek bevonása az előkészítéstől a kivitelezésen át egészen az utánkövetés fázisáig.

Oldalstruktúra egyszerűsítése

Az átirányítás céloldala a Streetkitchen.hu volt. Ahhoz, hogy a tartalmak összefésülését a lehető leghatékonyabb módon tudjuk elvégezni először fontosnak találtuk az oldalstruktúra egyszerűsítését. A gasztronómia minden szeletét lefedő címkeoldalak sokasága és az emellett megtalálható kategóriaoldalak egyidőben történő alkalmazását keresőoptimalizálási szempontból előnytelennek találtuk, ezért egy egy részletes akcióterv keretében javasoltuk a címkeoldalak és kategóriaoldalak összevonását.

Az oldalon belüli navigációt a kategóriaoldalak is tökéletesen kielégítik, így a címkéket hasonló témájú kategóriaoldalakra  irányítattuk át. Ezáltal csökkentettük a feltérképezendő oldalak számát, elejét vettük az egymással versengő duplikált tartalmaknak és egyszerűsítettük a Zé Magazin oldalainak átirányítását is.

Oldalak tematikus összefésülése

A Streetkitchen és a Zé Magazin egyesítését mindkét oldal esetében egy részletes elemzés előzte meg. Információt gyűjtöttünk a forgalmi adatokról, a jelenleg élő átirányításokról, a backlinkekről, 404-es hibaoldalakról, azonosítottuk a fókusz kulcsszavakat a jól teljesítő oldalak esetében és mindezen elemekre alapozva alkottuk meg az átirányítási stratégiát.

Fontos kiemelni, hogy a Street Kitchen eredetileg blog.hu-s oldal volt, ezért az adatgyűjtés során csupán a saját eszközeinkre tudtunk hagyatkozni, nem állt rendelkezésünkre egyetlen Google Webmestereszköz sem.

A hasonló témájú, ugyanazokat a kulcsszavakat célzó tartalmak tematikus átirányítását javasoltuk a Streetkitchen.hu-n elérhető tartalmakra. A 404-es hibakódra futó oldalak átirányítását pedig a főoldalra. Egy weboldal költöztetésénél gyakran fordulnak elő átirányítási láncok is, nem volt ez másként esetünkben sem. Az átirányítási láncok felfedezése után, azok feloldásra kerültek.

Eredmények, utánkövetés

Egy migrációs projekt esetében fontos a kivitelezés utáni monitoring, mivel az eredmények napról napra változhatnak. A Street Kitchen esetében a fejlesztőkkel való hatékony együttműködésnek és a SEO szempontok szem előtt tartásának hála, organikus forgalomcsökkenés nélkül került kivitelezésre a weboldalak költöztetése. Ezt követően pedig meredek növekedésnek indult a forgalom, ahogy azt az alábbi ábra szemlélteti.

Website migráció Street Kitchen

A migráció után rövid idővel szemmel látható módon megnövekedett az organikus kulcsszavak mennyisége is a Street Kitchen esetében. Az organikus forgalom és az organikus kulcsszavak növekedése kétséget kizáróan a közös munka sikerét támasztja alá.

organikus forgalom

Weboldal költöztetésről általában

Migrációra, azaz egy weboldal költöztetésére számos esetben lehet szükség, illetve SEO szempontból számtalan előnnyel járhat, ha az szakszerűen kerül kivitelezésre. A leggyakoribb ok a migrációra a HTTP oldal HTTPS tanusítvánnyal való ellátása, azonban egy rebranding kampány keretében új brand név bevezetésénél, új domain címre való költözésnél is általános megoldás az oldalköltöztetés.

Hazai környezetben általános probléma, hogy a tartalomgyártás egy ingyenes platformon (legtöbbször blog.hu-n) történik, amely kevés testreszabhatósági lehetőséggel rendelkezik, nem vezet forgalmat az ügyfél weboldalára, nem lehet monetizálni és az adatgyűjtés is körülményes a platformon. Az említett okok miatt, akik komolyan veszik a tartalommarketinget, azok előbb-utóbb saját honlapra költöznek. A weboldal költöztetése ebben az esetben is hasznos megoldás lehet.

A migráció egy nagyszerű eszköz, amellyel  – keresőoptimalizálási szempontból – számos aggasztó elemtől szabadulhatunk meg, mint például:

 • Hibás belső linkektől
 • Átirányítási láncoktól
 • Már nem létező, 404-es hibakódot mutató oldalainktól.

Mindezeken túl az oldalstruktúra átgondolására, optimalizálására is lehetőséget nyújt egy honlap költöztetése. Amennyiben migráció előtt állsz és bizonytalan vagy, milyen SEO szempontokat érdemes figyelembe venni, mindenképp kérd szakemberek segítségét!

Hasonló tartalmak

Weboldal költöztetés - Így tartsd meg a forgalmad!

Weboldal költöztetés – Így tartsd meg a forgalmad!

A SEO projektek kivitelezése során gyakran találkozunk ilyen kijelentésekkel, ami teljesen érthető, hiszen minden vállalkozás életében eljön az a pont, amikor már szükség van a terjeszkedésre, a régi motor már nem tudja kiszolgálni a felmerülő igényeket, gyorsabb vagy megbízhatóbb tárhelyszolgáltatóra van szükség, vagy csak szimplán egy design frissítés van tervben. Azonban egy weboldal migrációja többnyire sokkal komplexebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk.

Olvass tovább »

Webshop SEO: Ezekre figyelj, ha webáruházad van

Ma már a vásárlások közel 90%-a online kereséssel kezdődik és az online bonyolított forgalom több, mint 70%-a keresőoldalakon keresztül áramlik.
Azonban, ahhoz, hogy a Google keresőben a Te webáruházad is felfedezhető legyen és ezáltal előkelő helyezéseket érj el a számodra fontos keresőkifejezésekre elengedhetetlen, hogy az oldalad megfeleljen a Google elvárásainak.

Olvass tovább »
Így kerülheted el a jogi buktatókat, ha webshopot indítasz

Így kerülheted el a jogi buktatókat, ha webshopot indítasz

Napjainkra az online térben való jelenlét kiemelten fontossá vált – itt kommunikálunk, itt szerzünk tudomást a hírekről, online vásárolunk vagy épp keressük a szerelmet. Üzleti szempontból az online tér egy aranybányává vált, ha valaki jól használja. Az elmúlt években a webshopok virágzásnak indultak, aminek a pandémia szabta korlátozások adtak még egy komoly lökést: szinte nincs olyan termék, amit ne tudnánk online beszerezni.

Olvass tovább »

AJÁNLATKÉRÉS

Segítségre van szükséged honlapod keresőoptimalizálásához? Vagy csak felkeltettük az érdeklődésedet? Töltsd ki az űrlapunkat, és mi hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

Mi történik ajánlatkérés után?

 • 1. Egyeztetés

  Miután kitöltötted a kapcsolati űrlapot egyeztetünk veled céljaidról, egyedi ajánlat elkészítéséhez szükséges infromációkat kérünk tőled.

 • 2. Egyedi elemzés és Ajánlat

  Személyre szabott ajánlatot küldünk számodra, amely az optimalizálási területek mellett, konkrét módszereket, költségkeretet és a projekt javasolt hosszát is tartalmazza.

 • 3. Közös munka

  Az ajánlat elfogadása és a szerződés megkötése után csapatunk készen áll, hogy növekvő pályára állítsuk organikus forgalmad.