A legjobb WordPress sablonok toplistája

Miről fogsz olvasni?

A WordPress a világ legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere. Az interneten elérhető weboldalak nagyjából 30%-a WordPress alapokon fut. A CMS népszerűségének számtalan oka van, az egyszerű telepítés, a SEO barát felület, a folyamatos frissítések, és szerteágazó funkciók mellett. A nagy felhasználói bázis aktív fejlesztői közösséget is sejtet.

Szinte nincs olyan vágyott funkció, amely kielégítésére nem készült volna már valamilyen bővítmény, nem találunk olyan dizájn tervet, amelyhez hasonló sablon ne lenne elérhető. Valójában ez a bőség az, ami sokszor megzavar bennünket, különösen ha a több ezer ingyenes WordPress sablon közül kell kiválasztanunk az igazit.

MI AZ A WORDPRESS SABLON?

A WordPress sablon felel weboldalunk megjelenéséért. A honlap tartalmának módosítását a CMS különbözői funkció és bővítményei teszik lehetővé, a váz egyedi külalakkal történő megjelenítését pedig a sablonoknak köszönhetjük.

A CMS számtalan beépített funkcióval érkezik, amelyet telepítés után extra lehetőségekkel egészíthetünk ki, bővítmények formájában. Nincs ez másképp a megjelenés terén sem. Több ezer ingyenes sablon közül választhatunk, azokat testre szabhatjuk, esetleg beruházhatunk egy prémium sablonba, ha szükségét érezzük. Bárhogy is döntünk, mindenképp nehéz a választás. 

MIT VEGYÉL FIGYELEMBE SABLON VÁLASZTÁSNÁL?

Több mint 30.000 wordpress sablon elérhető az interneten. Ha csak leírásuk alapján szeretnénk választani, akkor igen nehéz dolgunk lenne. De mit is érdemes figyelembe venni az ideális wordpress téma keresése során?

Funkciók: Bár a legtöbb sablon testreszabható, azért a módosítás mértéke fejlesztői segítség nélkül limitált a legtöbb esetben. Ha szeretnénk naptárat, szerzői blokkot, esetleg call-to-action gombokat elhelyezni oldalainkon, akkor érdemes ennek megfelelő sablont választanunk. A legtöbb funkciót bővítményekkel ugyan pótolni lehet, azonban a túl sok bővítmény feleslegesen lassítja honlapunkat, és kompatibilitási problémákba is beleszaladhatunk.

Stílus: Népszerűek a jól meghatározott szakmát (ügyvédek, designerek, tanácsadók, ügynökségek) űzők számára készített sablonok. Ezek a sémák figyelembe veszik a honlap feltételezett célcsoportjának ízlését, igényeit, amelyet nekünk is érdemes felderítenünk a sablonvadászat során. Stílus alatt nem feltétlenül a színpalettát értjük, amelyet szinte minden esetben kedvünkre módosíthatunk. A stílus a sablonoknál a blokkok kialakítására, a fejléc, lábléc elhelyezkedésére, a különböző dizájnelemek használatára vonatkozik.

AZ INGYENES WORDPRESS SABLONOK BUKTATÓI

Az ingyenes WordPress témáknak is megvannak a maguk előnyei. Egy kis fejlesztői segítség igénybevételével szinte rá sem lehet ismerni a WordPress alap sablonjaira, amelyekből prémium érzetet keltő honlapot is lehet varázsolni. Egy kezdő webmester számára azonban különböző nehézségeket és veszélyeket rejteget az ingyenes sablonok rengetege. Először is a túl nagy választék okoz problémát. A legtöbb sablon képességeit csupán a demo megtekintésével nem lehet tesztelni, így egy végtelen küldetéssé alakulhat az ingyenes sablonok közötti válogatás. A feladatunkat megnehezíti, hogy számtalan rossz minőségű sablon is elérhető a piactéren. Az ingyenes sablonok továbbá biztonsági kockázatot is jelentenek. Míg egy prémium sablonhoz folyamatos fejlesztések érkeznek, és legalább egy éves támogatás is jár mellé, addig egy ingyenes sablon esetleges meghibásodása esetén nincs kihez fordulnunk. Ha üzleti célokat támogató weboldalunkat építjük ingyenes sablonra, akkor különösen nagy kockázatnak tesszük ki magunkat.

Néhány tipp megfogadásával azonban megtalálhatod az ideális sablont az ingyenes alternatívák között is.

MIT MÉRLEGELJ WORDPRESS TÉMA VÁLASZTÁSÁNÁL?

1. FUNKCIONALITÁS

Írd fel, milyen elemeket szeretnél az oldaladon látni, milyen funkciókat vársz el egy sablontól. Blogot indítasz? Webáruház számára keresel sablont? Esetleg a kettőt szeretnéd ötvözni? Különböző célokra, különböző sablonok érhetőek el. Használhatsz egy többcélú (multi-purpose theme) sémát is, de ezeket a sablonokat általában számtalan szükségtelen funkcióval látják el, amelyek lassíthatják honlapodat, emiatt a Technikai SEO által támasztott követelményeknek sem fog megfelelni. Javasolt saját elképzeléseidhez illeszkedő sablont keresned!

2. VÉLEMÉNYEK

Fizetős sablonoknál jó mérőszám lehet az eladások száma, ha minőségi sablont szeretnénk. Ingyenes wordpress sablonoknál értelemszerűen hasonló mérőszámot nem kapunk, azonban a véleményekre alapozva találhatunk az átlagostól jobb sablonokat is.

3. KÉSZÍTŐK – BIZTONSÁG

A prémium sablonok egyik legnagyobb előnye, hogy folyamatos fejlesztések érkeznek rájuk, így a WordPress legújabb verziójával is kompatibilisek maradnak, kijavítják a biztonsági réseket. Érdemes olyan sablont vásárolni, amelynek készítői referenciával rendelkeznek. Elérhető több olyan piactér, ahol a készítők összes sablonját megtekinthetjük, továbbá néhány fejlesztő csapat a sablonjait saját platformon, saját marketinggel próbálja értékesíteni. A ThemIsle sablonjaival,a ThemeForest-en elérhető sémákkal és az Envato-n elérhető sablonokkal is érdemes kísérletezni.

WORDPRESS SABLONOK ÉS A KERESŐOPTIMALIZÁLÁS

Minden sablon gyors, reszponzív és SEO-barát. Legalábbis minden sablonkészítő ezekkel a hívószavakkal népszerüsíti termékét. A legnépszerűbb wordpress sablonokkal általában nem foghatunk mellé, a keresőbarát weboldal egyébként is túlmutat a sablonon. Ettől függetlenül a több mint 30.000 elérhető sablon közül akadnak SEO szempontból kifogásolható sémák is. Néhány szempontot mérlegelve azonban biztosak lehetünk, hogy a sablonunk támogatni fogja organikus erőfeszítéseinket.

Javasolt ügyelni a címsorok és az oldal címének sablonon belüli megjelenítésére. Ökölszabály szerint érdemes olyan sablont választani, ami az oldalcímet H1 címsorrá konvertálva jeleníti meg, esetleg ennek megfelelően módosítani a kiszemelt sablont. A címsoroknál sokkal nagyobb szerepe van az oldal betöltési sebességének. Ez az a terület, ahol sok népszerű többcélú wordpress sablon elhasal. Egy lassú oldal nemcsak a felhasználók agyára megy, hanem a Google is negatívan súlyozza azt. Érdemes a Demo oldalon futtatni egy sebességtesztet, esetleg a referenciaként felsorolt honlapokon megismételni ugyanezt.

Érdemes foglalkozni a sablon által generált olyan extra oldalakkal is, mint a szerzői oldalak, dátumozott lapok és a lapozáshoz generált oldalak. A legjobb természetesen az, ha a sablonunk nem szemeteli tele weboldalunkat hozzáadott értéket nem adó egyedi oldalakkal. Ha ez mégis megtörtént, akkor azt a sablon testreszabásával, illetve egy SEO bővítmény megfelelő beállításával tudjuk kezelni.

A LEGJOBB WORDPRESS SABLONOK

A sok szempont között könnyű elveszni, ezért lehet hasznos konkrét sablonok ajánlása. Sajnos nem tudunk egyetlen “a legjobb wordpress sablont” kiemelni, mivel nincs ilyen. Mindegyik sablon más célra készült, eltérő közönséget szolgál ki. Funkciótól függően találhatunk bloggerek számára készített, webshopokra optimalizált, lead generáló oldalaknak megfelelő, illetve többcélú sablonokat is.

A legjobb wordpress sablonok listájába igyekeztünk különböző terület legjobbjait beválogatni, de természetesen a lista szubjektív és nem teljes.

1. HESTIA

A Hestia egy ingyenes verzióval is rendelkező többcélú wordpress sablon. Kevés sablon kínál annyi testreszabási lehetőséget, mint a Hestia. A készítők az extra lehetőségek egy részét okosan a fizetett verzióba integrálták, de így is népszerű és univerzális megoldás az ingyenes verzió. A Hestia jól működik különböző oldalépítőkkel is, a készítők az Elementor használatát ajánlják. A sablont WooCommerce-re optimalizálták, így webáruházak számára is jó választás lehet.

Hestia sablon előnézet

2. ASTRA

Az Astra egyike a legnépszerűbb WordPress témáknak, ami ráadásul valóban gyors oldalbetöltési sebességgel rendelkezik. A többcélú sablont bármilyen oldalhoz használhatod. Az ingyenes verzió tartalmaz minden olyan funkciót, amely egy fapados honlap létrehozásához szükséges, az extra funkciókat pedig az Astra Pro bővítménnyel lehet aktiválni.

Astra sablon

3. STUDIOPRESS

A StudioPress inkább egy sablon platform, mintsem egyetlen téma. Letisztult, gyors, tartalommarketingre alkalmas különböző sablonokat lehet a készítőktől vásárolni. A StudioPress sablonokhoz saját oldalépítő is jár, amely Genesis néven fut.

StudioPress sablonok

4. AUTHORITY PRO

A StudioPress sablonok közül az egyik legjobb választás az Authority Pro névre keresztelt séma. Az Authority egy könnyen testreszabható, WooCommerce-re optimalizált sablon, amellyel könnyen elindíthatod saját webáruházadat.

Authority Pro sablon

5. ELEGANT THEMES – DIVI

A Divi nemcsak egy sablon, hanem egy komplett oldalépítővel és egyedi funkciókkal kiegészített dizájn motor. Az Elegant Themes letisztult sablonok készítésével foglalkozott, majd a sablonokon túlnőve egy egész platformot fejlesztettek. A Divi Visual Builder segítségével a szerkezet és a tartalom is testre szabható, nem csak a megjelenés. A Divi a legtöbbet eladott sablon a világon és magyarul is elérhető. Az ökoszisztémával egyedi bővítmények, sablonépítő, beépített A/B tesztelési lehetőség és sok más extra funkció is jár.

Divi – A WordPress svájci bicska

5. OCEANWP

Az OceanWP az egyik legjobb ingyenes többcélú sablon. Szinte bármilyen típusú oldalhoz használható, webáruházak és magazinok számára is tökéletes választás. Az alapvetőnek számító reszponzív dizájn mellett rendkívüli oldalbetöltési sebességgel rendelkezik a sablon. Az alapbeállítások a keresőoptimalizálásnak is megfelelő alapot teremtenek. Ráadásul ingyenes.

OceanWP sablon demo

6. NEVE

A Neve egy minimalista, a gyors oldalbetöltést előtérbe helyező sablon. A Hestia készítőinek témája elsősorban mobilra optimalizált. A népszerű oldalépító bővítményekkel kompatibilis sablon jó alapot biztosít az építkezéshez. Az ingyenes verzió is elérhető a sablonból, azonban részletes testreszabási lehetőségeket a Neve esetében is fizetési fal mögé rejtették a készítők.

Neve sablon

7. BLOG ELITE 

A ThemeSaga csapat bloggereknek készített sablonja különösen jól sikerült. Letisztult felülettel, kiegészítők hosszú listájával rendelkezik a Blog Elite. A sablon néhány beállítás módosítása után profi megjelenést nyújt. Ha oldalad központjában maga a tartalom áll, akkor a Blog Elite egy jó választás

WordPress sablon blogokhoz

A felsorolt sablonokon kívül számtalan gyorsan betöltődő, esztétikus, ingyenes és fizetős alternatívát találhatunk. Érdemes ugyanakkor kipróbálni a javasolt sablonokat. Sok időt spórolhatsz meg magadnak, ha több ezer sablon helyett kipróbált és javasolt wordpress témák között böngészel.

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.