Jól konvertáló termékleírás 5 lépésben

Miről fogsz olvasni?

Ki ne szeretne jó termékleírásokat a weboldalára? Mégis a legtöbb oldalon szörnyű. De hogy milyen egy jó termékleírás? Röviden a válasz: ami konvertál.

A termékleírás egy marketingszöveg, amivel a termék tulajdonságait és előnyeit mutatjuk be. Egyszerű feladatnak tűnik, mégis a Nielsen Norman Group által elvégzett e-kereskedelmi felmérésből az derült ki, hogy a sikertelen vásárlások 20 százaléka a nem megfelelő termékleírások miatt van.

Ha megnézel pár webshopot, láthatod, hogy a legtöbb termékleírás csak specifikálja a terméket, felsorolja az általános jellemzőit, hogy milyen színű, hány centiméter, de nem adja el magát, hiányzik belőle valami plusz. Az árud iránt érdeklődöket meg kell győzni a vásárlásról. Ha a termék leírása jó, végigvezeti a vásárlót a konverziós csatornán: könnyen megtalálják a termékedet, vágyat ébreszt a vásárlásra, megválaszolja a potenciális vásárló összes felmerülő kérdését. A jó termékleírás elad.

Ha az interneten szeretnél terméket árulni, tudnod kell, hogy pár szempontból nehezebb helyzetben vagy, mintha fizikai boltod lenne. Ennek egyik oka, hogy a potenciális vásárlóid nem tudják megfogni, kipróbálni, alaposabban megvizsgálni az árucikkedet, ami segítené őket a vásárlási döntés meghozatalában.

Nehezebb kommunikáció szempontjából is, hiszen nem állsz az érdeklődő mellett, hogy megtudd kérdezni, miben tudsz neki segíteni, van-e kérdése a termékkel kapcsolatban. Nem tudsz kialakítani egy személyes, kétirányú beszélgetést a vásárlóiddal.
Jó hír, hogy ezekre a problémákra van megoldás, ha odafigyelsz a termékeid leírására.

Először is, mielőtt szövegírásba kezdenél, a terméked neve alá írd le az alábbi kérdéséket, és szánj elég időt arra, hogy átgondold a válaszokat!

  • Kiknek szeretnéd eladni a termékedet?
  • Milyen problémákat old meg?
  • Mit nyernek a vásárlók a termékeddel?
  • Mitől vagy jobb a versenytársaidnál, mitől jobb, mint a többi termék?


Sok időbe telik, de hidd el, megéri rá időt szánni, hogy jól konvertáló termékleírásod legyen. Ha ezzel kész vagy, el is kezdheted megírni a szöveget.

1. Beszélgess a termékleírásban a vásárlóiddal!

Az e-kereskedelem online marketingjének kialakításánál először a marketing első lépését kell megtenned: a célcsoport meghatározását.
Ahhoz, hogy megtudd szólítani a vásárlókat, tudnod kell, hogy kik a vásárlóid. Akkor jó a termékleírásod, ha a célcsoportodhoz illő hangnemben, személyesen és közvetlenül szólítod meg őket.

Ahogy az első bekezdésben olvashattad, az egyik dolog, amiben az e-kereskedelem különbözik a fizikai bolttól, hogy a vásárlás során nem tudsz a weboldaladra érkezőkkel a termékedről beszélgetni. Gondold át, hogy a vásárlóid miket kérdeznének, ha veled szemben állnának, mik a félelmeik, kifogásaik, mik azok a dolgok, amik akadályozzák a vásárlási döntést, és milyen hangnemben beszélgetnél velük. A tökéletes termékleírás kérdéseket tesz fel és válaszol meg úgy, mintha személyesen beszélgetnél a vásárlóiddal.

2. Mutasd meg a termékleírásban a termék előnyeit – de másképp!

A potenciális vásárlókat általában nem érdeklik a száraz specifikációk, ezért ne csak a termék fizikai tulajdonságait írd le, hanem hass a vásárló érzelmeire is!
Gondold át, hogy a termék mivel és hogyan könnyíti meg az életüket, mit nyújt nekik a termék, miért van szükségük rá. Mutasd meg, hogy eddig miért nem volt teljes az életük a terméked nélkül! Termékleírás során ne csak egy árut adj el, hanem élményt is.
Ha ezzel végeztél, priorizáld a listát a célcsoportod igényei szerint. A kevesebb néha több: próbálj meg a legfontosabb előnyökre fókuszálni, ezeket emeld ki!

3. Kerüld a “bullshit”-et!

Amikor elakadunk a szövegírásban, hajlamosak vagyunk olyan termékjellemzőt megadni, hogy “kiváló termék”, “szuper funkciók”. A potenciális vásárlód ilyenkor azt gondolja, hogy “oké, persze, hát mindenki ezt mondja”, és pörgeti is tovább az oldalt, esetleg bezárja a böngészőt, a legrosszabb esetben pedig át is megy a konkurenciához, hogy tartalmasabb szöveget olvasson.
Gondolj bele! Senki se írná azt az oldalára, hogy ez a termék rossz minőségű, éppen ezért az ilyen általános leírások nem meggyőzőek.

Termékleírásnál figyelj arra, hogy minél pontosabban fogalmazz! Kiváló a termék? Gondold tovább, fejtsd ki! Miért kiváló? Ha azért, mert eddig az összes vásárlód 5 csillagos értékelést adott rá, akkor írd azt le, hogy az eddigi vásárlások alapján 100%-os az elégedettség.

A legjobb, ha konkrét példával, számokkal, vásárlói véleményekkel is alá tudod támasztani az állításodat, így hitelesebb és meggyőzőbb is lesz az állításod!

4. Legyen a termékleírás könnyen olvasható, gyorsan átlátható!

Általában nincs szükség hosszú termékleírásokra, mert az emberek nem szeretnek sokat olvasni. Arra törekedj, hogy a szöveg könnyen olvasható és gyorsan értelmezhető legyen, hogy  megtudd ragadni az oldaladra érkező figyelmét akkor is, ha csak gyorsan átgörgeti az oldalt. Ehhez használj felsorolásokat (bullet pointokat), a legfontosabb információkat pedig vastagon emeld ki (boldold). A jó termékleírás rövid és szellős, a legfontosabb termékelőnyök pedig gyorsan értelmezhetőek.

5. Írd meg úgy a termékleírást, hogy ingyen szerezz vásárlókat!

Tudtad, hogy a vásárlások majdnem 90 százaléka online kereséssel kezdődik? Ha opimalizálni szeretnéd a hirdetési büdzsédet, keresőoptimalizáld a termékleírásodat!
Ha termékleíráskor odafigyelsz a SEO-ra, ingyen vásárlókat szerzel, mivel a Google-ből érkező látogatókért nem kell hirdetési költséget fizetned, ráadásul a keresőkből érkező látogatók általában több időt is töltenek a weboldalakon, valamint többet is költenek.
Gazdasági szempontból hatalmas hiba lenne, ha termékleírás közben a keresőoptimalizálást nem tartanád szem előtt.

Nézzük meg, mik a termékleírás legfontosabb elemei SEO szempontjából!

Légy egyedi, ne duplikálj!

A duplikált tartalom azt jelenti, hogy ugyanaz a szöveg az interneten más URL-en többször is megjelenik, ami befolyásolja a Google találatainak rangsorolását.

Ahhoz, hogy előrébb kerülj a találati listában, ne a gyártó termékleírását használd, hanem készíts egyedi tartalmakat!

Figyelj a termékleírás hosszára!

Ahogy fentebb már olvashattad, termékleírás szempontjából fontos, hogy a szöveg ne legyen hosszú, de figyelj oda rá, hogy keresőoptimalizálás szempontjából megfelelő szószámmal rendelkezzen!

Használjuk a fókusz kulcsszót és kiegészítő kulcsszavakat

A kulcsszavak segítenek a keresőoldalaknak meghatározni a weboldalad témáját, ezért a Google a tartalmilag letisztult oldalakat részesíti előnyben.

Ahhoz, hogy segíts a keresőmotornak jól feltérképezni a weboldalad tartalmát és témáját, használj megfelelő sűrűségben releváns fókusz kulcsszavakat és kiegészítő kulcsszavakat!

Figyelj az on-page elemekre!

On-page SEO-nak hívunk mindent, ami az oldaladon történik, de nem elég, ha csak a termékleírásban helyezed el a kulcsszavakat.

Figyelj a főcímek (H1) és alcímek (H2, H3 stb.) elnevezésére és beállítására, a képek nevére és alt tagére. Optimalizáld az URL-eket, nézd át az on-page elemeket, hogy keresőoptimalizálás szempontjából megfelelőek legyenek!

Legyen gyors az oldalad!

Technikailag SEO szempontjából nagyon fontos, hogy a weboldalad felhasználóbarát legyen, mert ezt is vizsgálja a keresőmotor.

Ha az oldal lassan tölt be, akkor a Google kevésbé értékesnek találja majd, mert a felhasználó nehezen tudja használni.
Legtöbb esetben a lassú betöltési sebesség oka az, hogy nincsenek a képek optimalizálva, tehát olyan nagyságú képek vannak feltöltve, ami a weboldalon nem is indokolt.

A képek optimalizálásánál ne essünk át a ló túloldalára: az se jó megoldás, ha a kép a túloptimalizálás miatt veszít a minőségéből. A kristálytiszta, szép képek segítenek az eladásban.

Segíts az olvashatóságot kiemeléssel, white space-szel!

Az átláthatóság nem csak a potenciális vásárlóidnak, hanem a keresőmotor számára is fontos.
Ha formázásokat használsz az oldalon, segíted az oldalad jó feltérképezését, ezért érdemes a kulcsszavakat és a fontos tartalmakat kiemelni.

Ahogy a gyorsaságnál is olvashattad, a weboldaladnak felhasználóbarátnak kell lennie, ebben segít a white space, az üres tér.
Az emberek, akik a weboldaladra érkeznek, könnyen szeretnék használni a weboldalad, ezt figyelembe veszi a Google is. Ha
nehezen kattintható egy-egy gomb, akkor az a kereső ember számára nehezen kezelhető, ez pedig rossz pont a keresőmotornál.

A white space-szel tehát nem csak szellősebbé, jobban átláthatóvá tudod tenni az oldaladat, hanem felhasználóbarátabbá is.

Hogyan tudod mérni, hogy a termékleírásod jó lett-e?

Ami mindig problémát szokott okozni szövegírásnál, hogy hogyan tudjuk mérni a szöveg hatékonyságát. A termékleírás A/B teszteléséhez abból a kijelentésünkből induljunk ki, hogy “az a jó termékleírás, ami elad”.

A vásárlási konverziós csatornákhoz pedig ezek a mérőszámok tartoznak:

  • konverziós arány,
  • kosárelhagyás,
  • megtérülési arány.

Minél magasabbak ezek a számok, annál jobban sikerült a termékleírás. SEO szempontjából a teszteléssel könnyű dolgunk van, csak meg kell néznünk, hogy hányadik helyen szereplünk az organikus találatok listájában.

Érdemes még azt is figyelni, hogy hány érdeklődő veszi fel veled a kapcsolatot azért, hogy bővebb információt kapjon a termékről.
Ha sokan keresnek meg, akkor még nem tökéletes a szöveg. Ilyenkor jegyezd meg, miket kérdeznek, és ezzel bővítsd az oldalt!

A jó termékleírás tehát jól konvertál, a termékedet a SEO beállítások miatt könnyen megtalálják a keresőben a potenciális vásárlók, és amikor a weboldalra érkeznek, a szöveget olvasva azt érzik, hogy szükségük van a termékedre, bizalmat éreznek a vállakozásoddal szemben, minden felmerülő kérdésükre gyorsan hiteles választ kapnak, végül az érdeklődőből vásárló lesz.

Egy jó termékleírást megírni sok időbe telik, de ha jól konvertálható szöveget szeretnél, mindenképp érdemes ebbe időt fektetni, hidd el, hamar meg fog térülni!

Szerző:

BP Digital

A BP Digital egy Budapest központú SEO ügynökség. Nálunk a keresőoptimalizálás fókusz, nem pedig üzletág. Tíz fős csapatunk minden nap azon dolgozik, hogy szakmailag megalapozott stratégiával és minőségi, értékteremtő tartalmakkal segítsünk jobb helyezéseket elérni ügyfeleinknek.

Több organikus forgalmat és jobb helyezéseket szeretnél?

Lépj velünk kapcsolatba!
Ujhelyi Georgina
Ujhelyi Georgina

account director

A kitöltés kötelezettségmentes.